Pastor Ezra Jin. Foto: SVT

Kinas kristna oroar sig för förföljelse

Publicerad

Den kinesiska regimen drar åt tumskruvarna runt landets kristna befolkning. Vi har besökt en kyrka i Peking där många oroar sig för framtiden.

Tidig söndagsmorgon i Peking. Till kyrkan i stadens norra delar strömmar finklädda gudstjänstbesökare. De flesta deltar aktivt, sjunger och ber.

Pastor Ezra Jin leder och predikar. En eftertänksam man. Han väljer noga sina ord när vi intervjuar honom vid sidan om gudstjänsten.

En USA-utbildad pastor som vet att kommunistpartiets styrande noga följer kyrkans verksamhet och har makt att när som helst sätta stopp.

– Vi har religionsfrihet enligt författningen. Regeringen borde inte störa oss kristna men har ändå gjort så sedan Folkrepublikens grundande för mer än 60 år sedan, säger pastor Jin.

Oro för framtiden

Ezra Jins kyrka, liksom många andra så kallade huskyrkor bryter mot reglerna, eftersom de vägrar att låta registrera sig hos myndigheterna. Pastor Jins kyrka är därmed formellt illegal.

– Vi är väldigt oroliga för vad som ska hända, säger Long Fei, en ung man som spelar och sjunger i kyrkans musikgrupp.

Vi talar om händelserna i Zhejiangprovinsen i söder och myndigheternas hårdhänta behandling av kristna där. En stor kyrka med plats för flera tusen revs tidigare i år trots medlemmarnas protester.

Den här kyrkan i Peking, inrymd på ett våningsplan i ett större fastighetskomplex har funnits i sju år.

– Vi startade med tjugo medlemmar. I dag kommer tolv hundra varje söndag till våra gudstjänster, säger pastorn.

– Och vi växer hela tiden!

”Vi är inget hot mot regeringen”

– Jag tror att det finns ett hål i många medborgares hjärtan, säger Geng Pengpeng, en ung kvinnlig medlem av kyrkans musikgrupp.

– Det går ytligt sett bra för Kina. Men vi har stark ekonomisk tillväxt i ett kommuniststyrt land där det mesta i dag handlar om jakt på rikedom och pengar. I skolan fick vi lära oss ateism. Och samtidigt finns alltfler som undrar över den verkliga meningen med livet, och då kommer de hit.

Alla vi talar med uttrycker oro inför framtiden. Myndigheterna har gått hårt fram mot kristna i söder. Skulle samma sak kunna hända i Peking?

– Men kommunistpartiet behöver inte frukta oss, säger Cui Ting, medlem av musikgruppen även hon.

– Vi bedriver ingen politisk verksamhet. Vi är inget hot mot regeringen. Det här är bara en kyrka.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.