Foto: TT

Konflikter ritar om resekartan

Publicerad

Konflikter och katastrofer ritar om svenskarnas semesterkarta. När världen står i lågor söker vi trygga resmål för vintersolen.

Militärkuppen i Thailand, revolutionen i Egypten, terrorattacker i Kenya och utbrottet av ebola i Västafrika. Världens konflikter pockar på uppmärksamhet när vi bläddrar bland vinterresmålen. I flera år har resandet ökat och svenskarnas upptäckarlust är stor. Men nu skönjer delar av branschen en svag nedgång.

– I år tror jag att det kommer att lägga sig. Behovet av att resa finns kvar, men man kommer att vara försiktig med att välja destination eftersom det är så många geopolitiska områden som inte är okej att resa till, säger Stefan Chatzopoulos, informationschef vid charterföretaget Airtours.

Dalande favoriter

Störst förändring de senaste åren har charterfavoriterna Thailand och Egypten stått för. Efter revolutionen i Egypten halverades resandet dit relativt omgående. Den thailändska militärkuppen avskräckte också, även om det tog längre tid. Många av de konflikter som nu uppmärksammats pågår inte i typiska turistländer. Men de är särskilt blodiga, menar Peter Wallensteen, professor i freds- och konfliktkunskap vid Uppsala universitet.

-Dessutom används sociala medier i propagandasyfte av organisationer som IS, något som verkligen skakar oss. Jag hörde Obama prata häromdagen om att man upplever en oro i världen nu. Om en ledare säger det känner naturligtvis människor av det också, säger han.

Orolig värld

Att ett malaysiskt flygplan nyligen blev nedskjutet över Ukraina bidrar till känslan av instabilitet, menar Hans Remvig vid Rese- och turistdatabasen (TDB). Det har fått många att vilja ändra sin resrutt.

– Nuförtiden kollar man nog överhuvudtaget upp mer om det händer något dit man ska åka, säger han.

Ebolautbrottet i Västafrika börjar redan få stor påverkan på turismen. Ving drog nyligen tillbaka planerade resor till Gambia på grund av för få bokningar, och Apollo ställde in resorna till Senegal. Även turister från Asien, USA, Brasilien och Europa avbokar resor till Afrika på löpande band – också till resmål långt från sjukdomens epicentrum, exempelvis Sydafrika.

– Många konsumenter ser bara Afrika, de betraktar det som ett land. Jag försöker säga till folk att Europa och USA ligger närmare ebolautbrottet än Sydafrika, säger Hannes Boshoff, vid resebyrån ERM Tours i Johannesburg, enligt Reuters.

”Glömmer snabbt”

Samtidigt fortsätter solen och stränderna att locka, och valutaläget spelar också en stor roll för folks resplaner. Johanna Danielsson på analysföretaget Kairos Future ser två trender: dels söker vi oss längre bort och vill ha genuina upplevelser, dels vill vi ha enkla, bekväma val. För svenskarna betyder det mängder av resor till Kanarieöarna i vinter, substitutet för Egypten. Fler semestrar också i Europa – med stigande priser som följd.

– Men vi har väldigt kort minne. Konflikterna får effekt men vi glömmer snabbt bort dem, menar Johanna Danielsson.

Fakta: Vinterresor

  • Bara 12 procent av svenskarnas resor går utanför Europa, enligt siffror från Rese- och turistdatabasen (TDB). Av resorna utanför Europa går 29,2 procent till USA.
  • Fyra av fem resmål i Europa blev dyrare under årets första sex månader, jämfört med förra året, enligt en jämförelse av Hotels.com. På Teneriffa har priserna gått upp 23 procent och på Mallorca 20 procent.
  • I januari 2013 besökte 93.000 svenskar Thailand, motsvarande period i år åkte 57.000 svenskar dit.
  • Under Egyptens storhetstid besökte cirka 250.000 svenskar om året landet. Siffrorna är nu nere på under 100.000.
  • Områden som tjänar på att svenskarna ändrar sin resrutt är Kanarieöarna, Kap Verde, Europa, Västindien.

Källa: TDB

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.