Kortbedrägerier drar in flera miljarder om året i EU

Publicerad

Trots att kortbedrägerier minskat under de senaste åren visar en ny rapport, gjord av Europol, att bedrägerierna fortfarande utgör en stor marknad för organiserade brottslingar i Europa.

De senaste 12 månaderna har över 726 miljoner betalkort utfärdats i EU. Enligt Europol har kortbedrägerierna minskat de senaste åren på grund av tekniska framsteg som ökat säkerheten vid transaktioner.

Men rapporten visar att det fortfarande finns en väldigt aktiv kriminell marknad för kortbedrägerier i Europa, som drar in nästan 13,5 miljarder kronor för de organiserade brottslingarna.

Stor svart marknad på internet

Kreditkorts- och bankkontoinformation är några av de mest omsatta ”varorna” på internets svarta marknad och den stulna datan används för att skapa klonade kort som i sin tur används för att handla online med EU-leverantörer.

Enligt Europol äger de flesta av kortbedrägerierna rum på internet i flera länder runt om i världen, ofta med flera olika parter. Detta gör att de med start denna vecka drar igång sin it-brottssatsning ”The new European Cybercrime Centre” (EC3), som kommer att rikta in sig på att bekämpa it-brottslighet, som kortbedrägerier.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.