Foto: TT

Kraftiga strider inför separatistval

Uppdaterad
Publicerad

Kraftig granateld hördes runtom i sydöstra Ukraina på lördagen, dagen innan proryska separatister planerar att hålla ett omstritt president- och parlamentsval.

Enligt myndigheter dödades sju ukrainska soldater inom loppet av ett dygn, och AFP:s reportrar berättar att explosioner kunde höras intill Donetsk flygplats, som ukrainska regeringsstyrkor och separatisterna länge stridit om.

Striderna sätter tonen inför ett planerat val som hålls av separatisterna som i april utropade självständiga republiker i Donetsk och Luhansk. Ryssland har sagt att de kommer erkänna valresultatet, men valet har redan fördömts av regeringar i väst. EU:s ledare och regeringen i Kiev anser att valet är olagligt.

Krimkonflikten

Presidenten: Ett pseudoval

Ukrainas president Petro Porosjenko kallar det som sker i öst för ett pseudoval.

– En rättvist samhälle kan bara byggas om det finns en rättstat och rättvisa val, till skillnad från de val, de pseudoval, som terrorister och banditer planerar att hålla på ockuperat territorium, sade Porosjenko.

Enligt de senaste siffrorna från FN har minst 4.035 personer dödats under sju månader av strider – över 300 av dem har dödats de senaste tio dagarna.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krimkonflikten

Mer i ämnet