Foto: TT

Spänningen tilltar på Krimhalvön

Uppdaterad
Publicerad

Spänningen mellan Ryssland och Ukraina fortsätter att trappas upp. Det ryska parlamentet godkände i dag president Putins begäran om att skicka trupper till Ukraina.

Efter bara en kort debatt godkände dumans överhus president Vladimir Putins begäran att få inleda en militär insats i Ukraina. Beslutet var enhälligt i parlamentet.

”Med anledning av den extraordinära situationen i Ukraina och hotet mot ryska medborgares liv... framställer jag till federala rådet (ryska överhuset) en begäran om att använda de väpnade styrkorna på ukrainskt territorium tills den politiska situationen i det landet har normaliserats” skriver Putin enligt uttalandet från Kreml.

Krimkonflikten

Putins begäran trupper till Ukraina kommer efter demonstrationer med pro-ryska grupper utbrutit på Krimhalvön. SVT:s reporter på plats på Krimhalvön Elin Jönsson rapporterar om blandade känslor i området och har varit vid demonstrationerna. 

– De som stödjer ett ryskt ingripande talar om en seger för Krimborna och talar om lycka för att de i framtiden kommer få ryska pass och ryska medborgarskap. Men de finns också de som absolut inte vill tilllhöra Ryssland och känner ett direkt hot från Ryssland, säger Elin Jönsson.

FN kallar till krismöte

FN:s säkerhetsråd ska hålla ett krismöte om Ukraina, rapporterar AFP. Även EU:s utrikesministrar väntas samlas till krismöte om Ukraina i början av nästa vecka.

Ryssland vägrar föra samtal med Ukraina under nuvarande omständigheter om en överenskommelse som garanterar landets territoriella integritet, säger den ukrainske utrikesministern Andrij Desjtjitsia enligt Interfax.

Ukraina har bett om konsultationer med den ryska ledningen efter att ha anklagat Ryssland för att ha förlagt militära styrkor i Krim-regionen.

– Vi är mycket oroade över dagens besked att Ryssland har vägrat att delta, säger Desjtjitsia.

6.000 soldater på plats

Ukrainas försvarsminister uppger att 6.000 ryska soldater hittills har skickats till Ukraina, enligt Reuters. Försvarsministern meddelade även att ukrainsk militär har högsta beredskap på Krimhalvön.

Flera flygplatser uppges ha intagits av beväpnade män, två militärflygplatser samt Simferopols internationella flygplats. All flygtrafik till och från den internationella flygplatsen har nu stoppats.

Kräver åtgärder

Den proryske premiärministern i Krim-regionen, Sergei Aksenov, bekräftar att den ryska marinen har satt ”viktiga byggnader på Krim under bevakning”. Samtidigt har Ukrainas interimspresident undertecknat ett dekret där utnämnandet av Sergei Aksenov förklaras olaglig, rapporterar Reuters.

Det rapporteras även att ukrainska flottan har försatts i stridberedskap. Fartyg ska ha skickats ut med uppdrag att stoppa att militärbaser tas över av ryska styrkor, uppger Interfax som citerar en talesman för den ukrainska flottan.

Ukrainas premiärminister Arsenij Jatenjuk meddelar att man inte kommer att ge efter för ”ryska provokationer” på Krim och uppmanar Ryssland att stoppa den militära operationen i området.

– Det är oacceptabelt när bepansrade ryska militärfordon rör sig i centrum av ukrainska städer, säger premiärministern enligt Reuters.

SVT:s korrespondent Elin Jönsson, på plats på Krim, rapporterar att det finns ett stort stöd för Ryssland bland befolkningen. Hon träffar demonstranter som kallar de beväpnade soldaterna för ”självförsvarstrupper”.

– De säger att de har segrat, att de är trygga för att Ryssland skyddar dem, säger hon.

Starka reaktioner

Utrikesminister Carl Bildt är en av flera internationella ledare som reagerar kraftigt på utvecklingen på Krimhalvön.

Tysklands utrikesminister kallar, enligt Reuters, de senaste timmarnas utveckling ”farlig”. Förbundskansler Angela Merkel uttrycker oro och understryker vikten av att bevara Ukrainas ”territoriella integritet”. Frankrikes premiärminister Jean-Marc Ayrault upprepar samma sak och tillägger att det krävs ”stor ansvarskänsla” från alla inblandade.

Svenska utrikesdepartementet har i dag uppdaterat sina reserekommendationer för Ukraina och avråder tills vidare från icke nödvändiga resor till Ukraina samt från alla resor till halvön Krim.

Svenskar bosatta på eller på besök på Krim uppmanas starkt att iaktta försiktighet samt att undvika folksamlingar och demonstrationer.

Krimhalvön

  • Krim är en halvö och autonom republik på Svarta havets norra kust i sydöstra Ukraina.
  • Halvön har ca 2,3 miljoner invånare och dess huvudstad är Simferopol.
  • Området togs över av ryska styrkor på 1800–talet. Det blev en del av Ukraina 1954 och förblev så efter upplösningen av Sovjetunionen 1991 när landet blev självständigt.
  • Premiärminister Sergei Aksenov utsågs av parlamentet på torsdagen efter att spänningarna trappats upp genom Krimhalvöns motstånd mot de nya myndigheterna i Kiev, som tog makten i förra veckan.

Källa: AP, CNN

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krimkonflikten

Mer i ämnet