Remonda Rimone, kristen assyrier, ser inget hopp. Foto: Niclas Berglund/SVT

Kristna assyrier särskilt utsatta

Uppdaterad
Publicerad

Situationen är mycket svår för flyktingarna i Irak. En av de grupper som har det allra svårast efter Islamiska statens våld är kristna assyrier. SVT har besökt ett flyktingläger där kristna assyrier fått en tillfällig fristad.

De flydde hals över huvud under natten när terrorgruppen Islamiska staten, IS, tog över deras by. Som kristna assyrier är de en extra utsatt minoritetsgrupp. Nu bor de i ett flyktingläger som en av kyrkorna i Arbil startat.

– Vi gick till prästens hus i byn, men där sa vakterna att det inte var någon fara. Vi åkte hem och skulle lägga oss när min systers man ringde och sa att vi måste fly, berättar Remonda Rimone, kristen assyrier.

Terroriströrelsen IS

I flyktinglägret finns det 80 tält och för varje dag fylls det på med fler och fler människor som flyr undan Islamiska staten i hopp om att hitta på en säker plats att vara på, berättar SVT:s utsände Frida Björk.

Tvingats konvertera

Många kristna assyrier är kritiska till att omvärlden inte reagerat på vad de utsatts för. Alla känner någon som tvingats konvertera till islam eller som mördats för sin tro av extremistiska IS.

– Först nu när det värsta har hänt så börjar omvärlden reagera lite. Måste det gå så här långt för att omvärlden skulle reagera, säger Mario Muchi, biskop.

Hur länge alla de flyktingar, som fruktar för sina liv om de återvänder hem, måste stanna i lägret vet ingen. Men med sjuka barn i 50 graders värme är förhoppningen inte stor om att det ska ske snart.

– Jag vet inte när vi får komma hem. Varje dag säger de ”i morgon, i morgon”. Det finns inget hopp och ingen säkerhet. De gör ingenting. Vi måste ha en president som inte bara ser till sina egna intressen utan främst ser till folkets intressen. Våra ledare skulle aldrig överleva det vi har gått igenom, säger Remonda Rimone.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terroriströrelsen IS

Mer i ämnet