Kritik bland röstande på Krim

Uppdaterad
Publicerad

Efter en kort men intensiv kampanj där all reklam uteslutande uppmanar Krimborna att rösta för en anslutning till Ryssland är det få här som tror på en annan utgång. Men det innebär inte automatiskt att det var ett lätt val.

En av dem som redan röstade är den pensionerade militären Nikolaj:

– Detta är ett historiskt ögonblick för alla Krimbor och resten av världen. Vi vill inte att fascister ska styra över oss. Som före detta militär vet jag vad krig innebär. Vi vill ha lugn och ro och fungerande fabriker. Därför röstade jag för en anslutning av Krim till Ryssland, berättar han för SVT:s Elin Jönsson.

Krimkonflikten

Armen, som flyttade till Krim 1995 från Armenien hade svårt att bestämma sig.

– Det är en mycket svår fråga. Jag har tänkt och tänkt hur ska jag göra egentligen, men egentligen har man inte lämnat oss något val. Det spelar ingen roll hur jag röstar, det blir ändå Ryssland.

”Samma val”

Vi följer med Armen till skolan som idag fungerar som vallokal. På vägen möter vi hans vän Viktor, som bestämt sig för att inte delta i omröstningen. Han menar, liksom Armen att det saknas en viktig fråga på röstsedeln.

– Två frågor, för Ryssland eller för Ryssland. Bara olika formuleringar. Frågorna är desamma, menar Viktor.

– Det borde finnas med en tredje fråga om att ingå Ukraina. Där man kan välja om man vill att Krim ska fortsätta vara en del av Ukraina, säger Armen.

Nöjd med deltagande

Vid två tiden på eftermiddagen passerade valdeltagandet 50 procent och de valkommissionens ordförande var mycket nöjd:

– Aldrig har man aldrig sett ett så högt valdeltagande under valen här på Krim.

Alla är inte lika entusiastiska över hur folkomröstningen genomförts. Enligt Human Rights Watch har såväl lokala som tillresta journalister valt att inte instämma i den pro-ryska kampanjen utsatts för trakasserier. Det har också tevestationen där Sergej Makrusjin jobbar.

TV-station stängdes

– Man stängde av oss från det analoga nätet. Vi kan bara sända via sattelit och på nätet nu. Man attackerar journalister. Journalister misshandlas och skräms. Det är otäckt, säger Makrusjin.

Vi återvänder till vallokalen i en av simferopols centrala stadsdelar och Armen som efter efter en viss tvekan röstat för en anslutning till Ryssland.

– Jag hoppas verkligen att vi inte gör ett misstag nu med vårt val nu, Armen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krimkonflikten

Mer i ämnet