Ahmed Bahjat är högsta befäl inom Peshmergas Zerevanistyrka. De kurdista styrkorna har tagit tillbaka mycket mark från IS. Uppgiften är svår då IS ofta går till motattacker. Foto: Pablo Torres

Kurdistan säkras allt mer från IS

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler trupper har anlänt till området för att bistå i kampen mot IS och de kurdiska Peshmerga-trupperna har anslutit sig till den syrisk-kurdiska gerillan YPG och till det Kurdiska arbetarpartiets PKK:s gerillasoldater. Tillsammans har de allt tyngre artilleri.

När IS attackerade Sinjar för fem månader sedan tog de kurdiska Peshmerga-styrkorna ett beslut att dra sig tillbaka. Det gjorde så att många människor lämnades i IS händer och till en direkt livsfara. Många Peshmerga-soldater anser själva att de var oförberedda. Därefter anslöt de sig till YPG och PKK, som stridit hårt mot IS.

”IS är som kackerlackor”

Från Duhok-provinsen och genom Mosuldammen ända fram till Sinjar är området säkrat av Peshmerga-styrkor. Ett område som för några månader sedan var helt i IS händer. Den kurdiska huvudstaden Erbil försvaras också starkt av deras styrkor.

Terroriströrelsen IS

Hur är det att strida mot IS?

– Man måste alltid vara alert. När man har några dödat några IS-terrorister så dyker det fram mer. De är som kackerlackor, säger Ahmed Bahjat, högsta befäl inom Peshmergas Zerevanistyrka.

De kurdiska soldaterna är stolta över att de har tagit över mer och mer mark från IS. Men det krävs fortfarande en hel del för att man ska stoppa den IS helt, amerilkansk militär rapporterar att endast en procent av det IS-erövrade området i Irak kunnat återtas. De kurdiska styrkorna har stegvis allt mer försvarat sin gräns med hjälp av USA:s luftbombningar mot IS.

Behöver mer vapen

Hos Zerevanistyrkan finns bara gamla Kalasjnikovs och större kulsprutor. Vid denna frontlinje syns inga större pansarvagnar.

– Vi behöver mer vapen. Vi har bara gamla vapen från gamla krig. Ni kanske har vapen från Sverige att skicka till oss? säger Ahmed och skrattar.

När vi åker igenom frontlinjen vid Norra Tal-Afar ser man hus där IS har klottrat att ”allt är deras egendom” eller att ”grabbarna från IS” har varit här.

Målet är att besöka Sinjar och sedan åka hem innan mörkret faller. Längs den långa vägen är det ett trettiotal Peshmerga-soldater som eskorterar oss.

– Ni kan inte vara här på natten, det är så mycket farligare än vid dagsljus. I kväll ska vi göra en motoffensiv mot IS vid en by som ligger två kilometer härifrån. Många gånger har IS attackerat oss på natten, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terroriströrelsen IS

Mer i ämnet