Foto: TT

Putin och Porosjenko möts i Minsk

Uppdaterad
Publicerad

Stridslinjen i östra Ukraina förlängs tillfälligt till Vitrysslands huvudstad Minsk. I ett sällsynt möte träffas Rysslands president Vladimir Putin och Ukrainas ledare Petro Porosjenko för samtal i dag. De två har inte träffats sedan juni.

Kontakterna mellan Ryssland och Ukraina är minst sagt infekterade under den pågående krisen i östra Ukraina.

Förhoppningar finns dock om att mötet kan öppna väg för en fredlig lösning på konflikten mellan ukrainsk militär och proryska rebeller som hittills har krävt 2.200 dödsoffer och tvingat 400.000 att fly från sina hem.

Krimkonflikten

I mötet deltar även den vitryske diktatorn Aleksandr Lukasjenko och Kazakstans ledare Nursultan Nazarbajev. EU representeras av utrikeschefen Catherine Ashton, handelskommissionär Karel de Gucht och energikommissionär Günther Oettinger.

En möjlighet att nå en lösning

President Porosjenko väntas lägga fram en fredsplan om 15 punkter. Bland förhandlingsförslagen finns uppgörelser om lokala val, en skyddszon vid rysk-ukrainska gränsen samt säkra evakueringsvägar för stridande milis, skriver den ryska nyhetsbyrån Itar Tass.

EU:s utrikeschef Ashton sade inför mötet att samtalen innebär en möjlighet att finna en lösning på krisen.

Men den ryske utrikesministern Sergej Lavrov tonar ned förväntningarna om ett genombrott. Inför mötet nöjer han sig med att konstatera att samtalen ”ska öppna möjligheten att utbyta åsikter” om ”försök att starta en politisk process för att lösa den politiska krisen”, rapporterar AFP.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krimkonflikten

Mer i ämnet