Lag om särstatus för östra Ukraina

Uppdaterad
Publicerad

Ukrainas parlament har antagit en lag om att ge ”särskild status” åt de östra delarna av landet. Men separatister avvisar lagen.

I skuggan av nya våldsutbrott har Ukrainas parlament antagit nya lagar. En av dem ger de separatiststyrda östra delarna av landet möjlighet till begränsat självstyre under tre år.

Därtill ska proryska rebeller som kontrollerar viktiga delar av Luhansk och Donetsk, och som har varit involverade i strider omfattas av en amnesti för händelser under årets konflikt, rapporterar AFP.

Krimkonflikten

Ryska tillåts

Lagstiftningen är en konsekvens av fredsöverenskommelsen från Minsk den 5 september. Den tillåter områden i östra Ukraina att använda ryska som språk i kommunikation med myndigheter, och att tillsätta egna domare och åklagare.

Lokala val ska kunna hållas, och ett datum som nämns för det är den 7 december.

Men parlamentets beslut avvisades genast av separatister.

– Vi kan inte acceptera någon politisk union med dagens Ukraina, sade separatistledaren Andrej Purgin enligt Interfax.

EU-avtal

På tisdagen ratificerade även Ukrainas parlament och EU ett associationsavtal. Processen genomfördes samtidigt i Kiev och Strasbourg, och de båda parlamenten var uppkopplade mot varandra via videolänk.

Avtalet, som knyter Ukraina närmare EU, innebär bland annat att det blir billigare för ukrainska företag att exportera varor till Europa.

Samtal om associationsavtalet avbröts i november förra året, vilket ledde till den protestvåg som slutade med att den ryssvänlige presidenten Viktor Janukovytj tvingades avgå.

– Säg mig vem som nu vågar stänga Ukrainas dörr till Europa, sade Ukrainas president Petro Porosjenko i samband med omröstningen, enligt AFP.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krimkonflikten

Mer i ämnet