Lagförslag om våldtäkt i Nya Zeeland

Uppdaterad
Publicerad

I Nya Zeeland har landets näst största parti lagt fram ett radikalt lagförslag – där bevisbördan för våldtäkt ligger hos den anklagade.

Nya Zeelands näst största parti Labour har lagt fram ett förslag om att ändra lagen så att den anklagade i våldtäktsmål ska tvingas bevisa samtycke för att frikännas, skriver the New Zealand Herald.

Partiet föreslår ett system där målsäganden inte behöver förhöras av försvarsadvokaten, utan bara intervjuas av domaren – och att bevisbördan istället läggs på försvaret. Förslaget innebär att om åklagaren kan bevisa sexuellt samröre ska det förutsättas att det var våldtäkt, om inte den anklagade kan bevisa motsatsen.

Partiet erkänner att förslaget är radikalt men påpekar till tidningen att det bara handlar om våldtäktsfall.

Tror inte på förslaget

Kampanjer för förändrad våldtäktslagstiftning förs även i Sverige, men Ida Östensson, en av initiativtagarna till Fatta – en rörelse för en så kallad samtyckeslagstiftning – tror inte förslaget i Nya Zeeland är rätt väg.

– Det är viktigt att vi har ett rättssäkert samhälle, och där måste det vara den som anmäler som ska bevisa brott, säger Östensson till TT.

Enligt Östensson är det vanligt att människor tror att det handlar om omvänd bevisbörda när de talar om samtyckeslagstiftning, men att Fatta betonar att så inte är fallet. Vad de förespråkar är ett samtyckesrekvisit i lagstiftningen och att även oaktsamhet ska kunna ligga till grund för en dom, vilket enligt Östensson ökar rättstryggheten även för offren.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.