Foto: AP/TT

Forskare: Katter gillar specialskriven musik

Uppdaterad
Publicerad

Musik för katter – nu finns den. Och forskare menar att de tycker bättre om specialmusiken skriven för katter än musik av till exempel Johann Sebastian Bach.

Forskningsprojektet har letts av Charles Snowdon vid University of Wisconsin i Madison. Syftet med undersökningen uppges vara att ge katter en mer stimulerande miljö när de är ensamma hemma. Den publiceras i Applied Animal Behaviour Science.

Musiken har skrivits i samma frekvensområde som katterna kommunicerar sinsemellan med. Också spinnnande ljud finns med. Man har också tagit med vissa avsnitt av ”mänsklig” musik.

Man spelade upp musiken för 47 katter som alla fick lyssna på två specialstycken under tre minuter.

De reagerade fortare och starkare på den specialkomponerade musiken. De sprang fram till högtalaren, betraktade den och nosade på den och började gnugga sig mot den. Musik på stora mänskliga kompositörer – som Bach och Gabriel Fauré – lämnade dem mest oberörda.

Nästa steg i projektet blir att även använda ultraljud – även om det än så länge inte finns uppspelningsapparater för detta.

Tre specialskrivna kattmusikstycken finns att lyssna på här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.