Maldiverna letar efter ett nytt land

Uppdaterad
Publicerad

Semesterparadiset Maldiverna kommer det närmaste seklet att försvinna helt under havet om klimatförändringarna fortsätter i samma takt. Nu letar regeringen ett nytt land åt sin befolkning.

2.000 svenskar solar och badar på Maldiverna varje år, men fortsätter havsnivån att stiga i samma takt som nu kommer ögruppen, som bara ligger en och en halv meter över havet att försvinna.

Det lilla landet bidrar knappt till klimatförändringarna, men får ta konsekvenserna. Det innebär att befolkningen, ungefär 360.000 personer måste skaffa sig ett nytt hemland, helst på tropiska breddgrader.

-Det kommer att vara svårt för oss att leva i ett kallt klimat, vi vill ju överleva säger landets vicepresident Mohammed Waheed Hassan med ett skratt.

Uppmanar väst ta ansvar

Trots vicepresidentens skämtsamma ton är det är med tungt hjärta som regeringen nu börjar spara pengar för att kunna köpa ett nytt land.

Över 2.000 år av traditioner kommer att försvinna under vatten. Att bygga höga murar kring öarna är för dyrt och inte hållbart på lång sikt. Maldivernas vicepresident vill att västvärlden tar sitt ansvar eftersom det är vi som bidragit mest till den globala uppvärmningen.

-Vi har inte orsakat klimatförändringarna. De länder som släpper ut mycket har en moralisk skyldighet, säger Mohammed Waheed Hassan.

Linda Aziz

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.