Foto: TT

Många rädda för att återvända till Kobane

Publicerad

Många av de tusentals människor som flytt från striderna mellan den militanta extremistgruppen Islamiska staten (IS) och den syrisk-kurdiska milisen YPG i Kobane vågar fortfarande inte återvända till sin hemstad.

Det var för två dagar sedan som kurdiska styrkor meddelade att de tagit kontroll över den syrsiska staden Kobane nära den turkiska gränsen, efter att den extrema jihadistgruppen Islamiska staten slagits mot USA-ledda styrkor i fyra månader.

Å andra sidan säger överste Steve Warren, talesperson för Pentagon:

Terroriströrelsen IS

– Jag är inte beredd att säga att slaget är vunnet. Striden fortsätter. Men just nu har goda krafter vinden i ryggen.

IS kontrollerar 400 byar

Turkiet öppnade i söndags sitt största flyktingläger för att ta emot 35.000 flyktingar som flytt striderna i Kobane, enligt turkiska krishanteringsdepartementet AFAD.

Lokala kurdiska aktivister säger till SVT Nyheter att IS fortfarande kontrollerar omkring 400 byar utanför Kobane och människor är fortfarande rädda för att återvända.

Måste de bygga upp sina hus?

Det är inte bara rädsla för IS som gör att människor inte vågar återvända.

– Större delen av staden är förstörd och människor väntar på ett beslut om staden ska byggas upp igen. De vet inte huruvida de måste bygga upp sina hus själva, eller om de kommer att få internationellt stöd för det, säger Rukaya Muslem, en syrisk hjälparbetare med bas i södra Turkiet, till SVT Nyheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terroriströrelsen IS

Mer i ämnet