Megastäderna växer och blir fler

Uppdaterad
Publicerad

Mer än hälften av jordens befolkning lever i städer – och antalet ”megastäder” med över tio miljoner invånare blir allt fler. Det innebär stora utmaningar för utvecklingsländerna, enligt en FN-rapport.

I dag lever mer än hälften av jordens sju miljarder invånare i städer. År 2045 väntas siffran ha stigit till sex miljarder stadsbor, skriver FN i en rapport. Den största ökningen sker i utvecklingsländer.

Indien, Kina och Nigeria väntas stå för 37 procent av den förväntade befolkningstillväxten i städerna de kommande 30 åren.

Det innebär stora utmaningar för länderna att klara av att möta de ökade behoven av samhällsservice, som skola, sjukvård, bostäder och infrastruktur.

– Att klara av urbaniseringen har blivit en av 2000-talets viktigaste utmaningar när det gäller utvecklingsfrågor, säger John Wilmoth, chef för FN:s befolkningsenhet till Reuters.

I takt med att fler bor i städer blir också ”megastäderna” med fler än tio miljoner invånare fler. 1990 fanns det endast tio stycken – i dag är vi uppe i 28. Sexton av dem ligger i Asien. Störst är Tokyo med 38 miljoner invånare.

Antalet människor på landsbygden stiger också, men väntas ha nått sin kulmen år 2020 för att sedan börja sjunka.

Fakta: Flest megastäder i Asien

  • Världens största städer är Tokyo (38 miljoner invånare), Delhi (25 miljoner), Shanghai (23 miljoner), Mexiko City, Bombay och Sao Paulo (alla runt 21 miljoner). Sexton av världens megastäder ligger i Asien, fyra i Latinamerika, tre i Afrika, tre i Europa och två i Nordamerika.
  • År 2050 väntas Indien ha fått 404 miljoner nya stadsbor, Kina 292 miljoner och Nigeria 212 miljoner.

Källor: FN, Reuters (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.