Per Jönsson på utrikespolitiska institutet, tror att det finns en överhängande risk för att Israel återockuperar Gaza. Foto: SVT.

Mellanösternexpert: Stor risk för ockupation av Gaza

Uppdaterad
Publicerad

Per Jönsson på utrikespolitiska institutet, tror att det finns en överhängande risk för att Israel återockuperar Gaza.

I kvällens Aktuellt kommenterade mellanösternexperten Per Jönsson den nuvarande konflikten kring Israel och Gazaremsan. Dagens utveckling gör att han tror att Israel snart går in med landtrupper i Gaza. Snarare än en begränsad offensiv som 2008-2009 menar han att det kan bli som Israel gjorde 2002 då man gick in och återockuperade hela Västbanken i ungefär två års tid.

– Då fick man slut på angreppen och terrorn. Och det har varit i stort sett lugnt sedan dess. Varför, säger en del i militären och ultranationalistiska politiker, inte göra om detta och återockupera Gaza. I dag har det framkommit tydligt att det är ett mycket realistiskt alternativ.

Konflikten i Gaza 2014

USA nära Israel

FN:s säkerhetsråd har haft krismöte och flera länder har krävt eldupphör. Barack Obama har sagt att han är beredd att medla men Per Jönsson tror inte att USA kan få en sådan roll.

– USA likaså alla stormakter kan bara spela en roll om de håller tillbaka sina egna allierade. Men Obama sa igår att man helt har förståelse för Israels försvar av sin befolkning och han fördömde helt Hamas.

Det innebär att USA står så pass nära Israel i den här konflikten att Per Jönsson inte tror att USA kan medla i konflikten. Däremot förklarar han kan USA förhandla med Iran som möjligen kan sätta press på Hamas.

– Men då kommer USA få betala ett pris för detta. Antingen i frågan om Syrien eller kärnkraftsfrågan.

Liten chans för vapenvila

Någon större chans för medling eller vapenvila ser inte Per Jönsson.

– Den är mindre än någon gång tidigare. Alla är upptagna med vad som händer i Syrien, Irak, med Isis och i Ukraina, så nu kan Israel göra lite som de vill. Chansen för medling den här gången är sämre än på länge.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Konflikten i Gaza 2014

Mer i ämnet