Anhöriga visar upp bilder på några av de studenter som är försvunna i Mexiko. Foto: SVT

Mexiko: Anhöriga misstror myndigheter

Uppdaterad
Publicerad

I Mexiko har det varit stora demonstrationer mot myndigheterna sedan 43 lärarstudenter försvunnit i delstaten Guerrero. Landets riksåklagare hävdar att studenterna mördats av en drogkartell och kropparna bränts upp, men de anhöriga tror inte på det.

Två månader har gått sedan studenterna greps av lokal polis och försvann. Men det finns fortfarande många frågetecken kring vad som hänt.

Pepe Jimenez är en lokal journalist som arbetar med fallet. Han säger att enligt den officiella versionen fördes studenterna till en soptipp i två lastbilar. Att vissa redan var döda. Resterande avrättades och sedan brändes de. Men han tror inte på det.

– Och lokalbefolkningen pratar inte alls, de är väldigt rädda. I mina ögon är Guerrero Mexikos Afghanistan, säger han.

Studenterna kom alla från skolan Ayotinapa på landsbygden i Guerrero.

”Hur mycket blod som helst”

– Jag var i skolan när mina studiekompisar ringde. Det första de sade var: De håller på att döda våra kamrater. Polisen har redan dödat en! Vi åkte dit och då såg vi de förstörda bussarna, kulorna, de punkterade däcken. Och blodet! Hur mycket som helst! Vi började förstå att det handlade om tvångsförsvinnanden, säger Omar García, lärarstudent.

Det är svårt att förstå vad som hände, säger han. 

– Jag var själv där och chocken var enorm. Kaoset... inget skulle bli sig likt efter den 26 och 27 september.

För att kunna ge varandra stöd har många anhöriga samlats på skolan. Erica de la Cruz är en. Hon håller upp en t-shirt med en bild på sin man, Adan Abrajan De la Cruz, 23 år. Elev på skolan.

– Min son säger att pappa har varit borta länge nu. Vi fortsätter hoppas på deras återvändande. Medan regeringarna fortsätter vara korrupta kommer sådant här att fortsätta hända.

Skolan grundades 1926. Den har en stark vänstertradition och eleverna deltar ofta i protester.

”I vilket demokratiskt land sker detta?”

– Självklart gillar regeringen inte det. Men att 43 personer ska försvinna och att det ska ske utomrättsliga avrättningar – i vilket land händer det? I vilket demokratiskt land sker detta år 2014? säger Omar García.

Enligt justitieminister Jesús Murillo Karam har regeringen ”gjort en stor ansträngning i det som kan anses vara den mest komplicerade utredningen i modern tid”.

– Tiotusen man har letat efter spår från de försvunna ungdomarna.

Enligt myndigheterna lämnades studenterna över till knarkligan Guerreros Unidos, som utförde morden. Men inga DNA-bevis styrker den officiella versionen. Tilltron till statsapparaten är rekordlåg. Stora protester äger rum nästan dagligen och krav framförs på att regeringen ska avgå.

För att se hela reportaget, klicka på bilden högst upp i artikeln.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.