Andrew Parker. Foto: TT

MI5-chef varnar för attacker

Uppdaterad
Publicerad

Militanta islamister i Syrien planerar terrorattacker i västländer med syfte att döda så många som möjligt. Tänkbara mål är transportsystem eller symboliska platser, säger chefen för brittiska underrättelsetjänsten MI5.

Andrew Parker säger att MI5 har avvärjt tre potentiellt dödliga ”terrorkomplotter” mot Storbritannien de senaste månaderna. Han kallar hotnivån mycket allvarlig och bedömer att den sannolikt kommer att förbli hög en längre tid.

Parker gjorde på torsdagen ett av sina sällsynta offentliga framträdanden. Förra gången var oktober 2013. I talet, som var planerat före onsdagens terrordåd i Paris, sade han att en attack mot Storbritannien är mycket sannolik. Han pekar på att runt 600 britter rest till Syrien, många av dem för att slåss för extremiströrelsen Islamiska staten (IS). Han varnade för att IS mycket skickligt använder sociala medier för att uppmana brittiska medborgare till våldsdåd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.