Sami kan tvingas återvända till norra Irak. Foto: SVT/TT

Migrationsverket fortsätter att utvisa yazidier

Publicerad

Oroligheterna fortsätter i norra Irak. Trots det är Migrationsverket berett att utvisa yazidier dit, den minoritetsgrupp som blivit förföljd och utsatt för hemska övergrepp av den militanta islamistiska gruppen Isis.

Sami är yazidier och mycket orolig efter de senaste veckornas våldsamma och brutala händelser i norra Irak. I juni beslutade Migrationsverket att han inte skulle få asyl i Sverige.

– Om jag återvänder kanske jag riskerar samma sak som min familj till exempel. De är några av de människor som tagit sin tillflykt till Sinjarberget. Jag har inte haft kontakt med dem på flera dagar och de svarar inte i mobilen, säger Sami. 

Terroriströrelsen IS

”Anmärkningsvärt”

Nu ligger ärendet hos Migrationsdomstolen och dit har Migrationsverket nyligen yttrat sig och sagt att man anser att situationen alltjämt är stabil i norra Irak.

– Jag tycker anser att de måste uppdatera landinformationen som de har och specifikt norra Irak. Det sker så otroligt mycket just nu att jag tycker det är anmärkningsvärt att man fortsätter utvisa människor dit, säger Terfa Nisébini som är juridiskt ombud för Sami.  

Tusentals flyr Isis

Minst 500 yazidier uppges ha mist livet till följd av den militanta islamistiska gruppen, Isis, förföljelser i nordvästra Irak. Samtidigt fortsätter tusentals att fly undan islamisterna. Men på Migrationsverket anser man att det fortfarande går att utvisa till norra Irak.

– I internationell rätt så tittar man alltid på om det finns ett internt flyktalternativ inom landets gränser och det måste göras innan man kan bevilja asyl i Sverige. I detta fallet har man sett att det finns skydd att få i de kurdiska delarna, säger presschef Fredrik Bengtsson på Migrationsverket.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terroriströrelsen IS

Mer i ämnet