Miniubåt fortsätter sökandet

Uppdaterad
Publicerad

Miniubåten Bluefin 21 som satts in i sökandet efter det försvunna malaysiska planet MH370 fortsätter sitt andra svep av sjöbottnen i Indiska oceanen efter att den första sökningen avbröts utan framgång.

Efter över tre veckors sökande efter signaler från planets svarta låda så sattes den obemannade ubåten in i sökandet efter MH370 i måndags.

Ubåten söker av havsbottnen 16 timmar åt gången. Under första försöket tvingades dock ubåten avbryta sökandet efter 6 timmar, eftersom ubåten nått sitt största tillåtna djup, 4,5 kilometer. En senare analys av materialet som samlats in visade inte på något av intresse enligt samordningscentret Jacc (Joint Agency Coordination Centre).

Malaysiskt plan försvann

Ubåten sändes ut en andra gång i tisdags kväll, ett uppdrag som beräknas avslutas under onsdagen. Amerikanska flottan uppskattar att det kommer att ta mellan sex veckor och två månader att scanna av hela sökområdet.

På onsdagen tvingades den upp till ytan för andra gången efter att ha stött på tekniska svårigheter, rapporterar AFP. Samordningscentret Jacc säger att ubåten tvingades upp för att rätta till ett tekniskt fel, men sedan skickades ut igen för att fortsätta sökningen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Malaysiskt plan försvann

Mer i ämnet