Människor skanderade och viftade med flaggor vid den palestinske pojkens begravning. Foto: TT

Sex gripna för mord på palestinsk pojke

Uppdaterad
Publicerad

Israeliska myndigheter har gripit flera personer som misstänks för att ha dödat en palestinsk pojke, enligt nyhetsbyrån AP. Enligt tidningen Haaretz har sex personer gripits.

En israelisk tjänsteman uppger att flera personer av judiskt ursprung har gripits, misstänkta för mordet på en palestinsk 16-årig pojke, som utlöste stora oroligheter i Jerusalem och norra Israel. Tidningen Haaretz skriver att sex personer är gripna, och att polisen säger att bevisen pekar mot att förövarna är judiska extremister.

Mordet på 16-åringen, som kidnappades och brändes till döds, tros vara en hämndaktion för de tre israeliska tonåringar som tidigare kidnappades på Västbanken och mördades.

Den israeliska tjänstemannen uppgav att utredarna kommit fram till att motivet bakom mordet var ”nationalistiskt”. Inga fler detaljer om de misstänktas identitet har avslöjats.

Netanyahu manar till lugn

De senaste dagarna har varit våldsamma i östra Jerusalem och oroligheterna har spridit sig till flera städer med stor palestinsk befolkning i Israel. Under natten till söndagen har över 30 personer gripits, många av dem minderåriga. Över hälften greps i Nazareth i norra Israel.

Spänningen ökade under söndagen, när raketer avfyrades från Gaza mot södra Israel, och de besvarades med israeliska flygattacker. Israels premiärminister Benjamin Netanyahu sa i ett uttalande att Israel kommer att agera lugnt och ansvarsfullt.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.