Kreationer av Vivienne Westwood. Foto: TT

Modeprojekt i Nairobis slum

Uppdaterad
Publicerad

Projektet Ethical Fashion Initiative, Etiska Modeinitiativet, vill skapa arbetstillfällen genom att låta människor från Nairobis slum samarbeta med några av världens största modehus.

På en catwalk i Paris visar Vivienne Westwood upp den senaste kollektionen. Men tittar man närmare på kläderna finns unika detaljer, färger och mönster som är tillverkade i Nairobi slumområden.

I Kenya pågår ett projekt kallat det Etiska Modeinitiativet som fört samman några av världens största kläddesigners med invånarna i Nairobi. I bara Kenya jobbar 5.000 kvinnor med tillverkning av tyger, smycken och väskor. En av dem är Lucy och hon menar att projektet förändrat hennes liv.

– Innan det Etiska Modeinitiativet kunde jan inte ge mina barn utbildning. Nu kan jag ge allt de behöver, säger Lucy.

På ett hållbart sätt

Projektet, som är ett samarbete mellan världshandelsorganisationen, WTO, och FN, har spritt sig från Kenya till Burkina Faso, Ghana och Haiti och är nu på väg till Asien. Men i en bransch som omsätter miljarder varje år är frågan om det går att skapa mode på ett hållbart och etiskt sätt.

– För modeskaparna som arbetar med projektet, för Vivienne Westwood, för Stella McCartney, för Max Mara, för Stella Jean, för Marni, för Osklen handlar allt om att tjäna pengar. Men du kan också tjäna pengar på ett socialt hållbart sätt, säger Arancha González, Arancha González,International Trade Centre

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.