Baby med en tidigare mammalåda. Foto: TT

Babylådan får nytt utseende

Uppdaterad
Publicerad

De moderskapsförpackningar som delas ut till nyblivna föräldrar i Finland har fått en ny design.

Den nya lådan är ljusgrön med en promenerande fågelfamilj. Kläderna som följer med går i vitt och grått med detaljer i grönt, gult och lila och har djurtryck med både exotiska och inhemska arter, rapporterar Svenska Yle.

Förpackningen innehåller förutom kläder också leksaker, hygienprodukter och haklappar. Efter önskemål från föräldrar har de nya förpackningarna även en febertermometer och salva för bröstvårtor.

De finska mammalådorna har delats ut i nästan 80 år och är tänkta att ge alla nyfödda barn en lika bra start i livet, oavsett deras bakgrund. Lådorna tros också ligga bakom den minskade spädbarnsdödligheten i Finland sedan 1930-talet. Dels för att mödrarna är tvungna att söka sig till vården innan den fjärde graviditetsmånaden för att kunna få hjälpen, dels för att lådorna bäddas med en madrass och används som säng till babyn. På det viset behöver de nyfödda inte dela säng med föräldrarna.

Finska mödrar kan istället för lådan få 140 euro för varje barn, men två tredjedelar väljer att få mammaförpackningen.

Lådorna blev världskända efter att BBC uppmärksammat dem i en artikel som blev den mest delade i företagets historia.

Den nya lådan heter ”Framåt marsch!” och är designad av Reeta Ek.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.