Federica Mogherini – EU:s nya utrikeschef

Uppdaterad
Publicerad

EU:s nya utrikesrepresentant, 41-åriga Federica Mogherini, blir en de få kvinnorna i den nya EU-kommissionen. Hon efterträder avgående brittiskan Catherine Ashton.

Kritikerna anser att hon är för ung och oerfaren. Förespråkarna beskriver henne som seriös och kunnig.

På ett halvår har Federica Mogherinis liv förändrats totalt. I februari utsåg Italiens premiärminister Matteo Renzi henne till utrikesminister. Nu tar hon ytterligare ett stort steg uppåt i karriären och blir EU:s höga representant för utrikesfrågor och säkerhetspolitik, som den officiella titeln lyder. Det innebär att hon också är den förste vice ordföranden i EU-kommissionen.

Därmed kastas doldisen Mogherini ut i den internationella hetluften. Financial Times skrev häromdagen att valet av Mogherini vore en besvikelse. Hon uppfattas som alltför Rysslandsvänlig och inte tillräckligt erfaren och hårdför.

Men i Italien beskrivs Federica Mogherini som seriös och väl insatt i frågorna.

– Hon är blyg, men seriös, mer erfaren än det påstås och mycket kapabel, säger en italiensk statsvetare som vill vara anonym till SVT.

Möjligheter till initiativ

Federica Mogherini är yrkespolitiker. I drygt 15 år har hon varit aktiv i Italiens vänsterorienterade Demokratiska parti (Partito Democratico). Hon har arbetat med utrikes- och försvarsfrågor sedan tiden i partiets ungdomsorganisation. Mogherini var en av initiativtagarna till Associazione Anna Lindh, en kvinnogrupp som verkade för bland annat Europa- och fredsfrågor.

På senare år har Federica Mogherini bland annat varit ordförande i Italiens delegation vid NATO:s parlamentariska generalförsamling och medlem i Europarådet dito. Hon ingår i nybildade GEM, Group of Eminent Persons, som arbetar för att stoppa kärnvapentester, där Hans Blix är en annan av medlemmarna.

Som EU:s ”utrikesminister” ska Mogherini representera alla de 28 medlemsländerna, inte driva sin egen politik. Det innebär dock inte att hon saknar möjlighet till egna initiativ. Hon är ordförande i EU:s råd för utrikesfrågor. Där kan hon styra debatten och snickra ihop kompromisslösningar. Hon kan också lägga fram handlingsplaner till EU:s utrikespolitik.

Ung och ambitiös

En rad heta frågor väntar. Det handlar om unionens förhållningssätt till den upptrappade krisen i Ukraina, inbördeskriget i Syrien, IS framfart i Irak och den kaotiska situationen i Libyen, för att bara nämna några.

– Att hon är ung behöver inte vara negativt, man kan vara ung och ambitiös. Det väsentliga är vad hon gör med det här uppdraget. Hon har lika mycket eller kanske mer erfarenhet än sin företrädare Cathrine Ashton, säger Christophe Hillion på Svenska institutet för europapolitiska studier.

Mogherini är en av flera unga kvinnor som blev ministrar när Matteo Renzi bildade regering i februari. Hon är dotter till en filmregissör, gift och har två små döttrar. På lediga stunder läser hon deckare, gärna av skandinaviska författare.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.