De tusenåriga mumierna som återfanns i Oslo. Foto: Per Holk/NRK

Mumier på villovägar återfunna

Publicerad

Flera tusen år gamla mumier som varit bortglömda i 80 år har återfunnits i Universitetet i Oslo.

Bakom fyndet döljer sig en märklig historia. På 1930-talet emigrerade norrmannen Gunnar Nergard till Chile. Där kom han över några mumier som han skickade till Etnografiska museet i Oslo. Därefter kom de balsamerade kropparna på villovägar.

Först när en avdelningsdirektör vid Migrationsmuseet i Stange, Knut Djupedal, började göra efterforskningar om utvandraren Gunnar Neergaard snubblade han över uppgiften om de mystiska mumierna. Men Etnografiska museet hade ingen aning om deras existens.

Fann ett fotografi

Djupedal gav sig inte och fortsatte att gräva efter upplysningar.

– Då fann jag ett fotografi som Nergaard hade tagit 1930 på mumierna. Bilderna visade rester av hår, hud och kläder. Trots att flera av dem troligtvis var tusentals år gamla, berättar Djupedal för norska NRK.

Därefter fortsatte detektivarbetet på anatomiska institutionen vid Universitetet i Oslo som har samling på 7.500 skelett. Efter ett idogt letande fann Djupedal fyra mumier som tydligen skulle härröra från Chile.

– Om man jämför dem med bilden ser man att mumierna sitter på samma sätt, ett benbrott ser likadant ut och en del av huden sitter kvar på samma sätt i verkligheten som på bilden, förklarar Djupedal.

Ska återbördas

Mumierna har alltså legat i lagret på universitetet i 80 år utan att någon känt till deras existens. Eller åtminstone inte brytt sig om dem. Det visade sig att den yngsta mumien är 500-600 år gammal och den äldsta svindlande 2.500 år gammal.

Mumierna plundrades förmodligen från sina gravar av Nergaard, vilket inte var tillåtet på 30-talet, och skeppades över till Norge bara för att glömmas bort.

Nu kommer Universitetet i Oslo ta kontakt med Sydamerikanska myndigheter för att undersöka hur mumierna kan återbördas till sina hemtrakter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.