Ukrainska styrkor på reträtt Foto: AP/TT

Nato-strateger ser redan Ukraina som förlorare

Uppdaterad
Publicerad

Nato anser att Ukraina redan har förlorat konflikten med Ryssland. De ryska styrkorna är helt enkelt för överlägsna, anser Nato-strateger.

Detta avslöjar det tyska nyhetsmagasinet Der Spiegel.

Enligt Nato-strategerna är det inte längre nödvändigt med en rysk invasion. De utesluter helt enkelt att krigslyckan skulle kunna vända sig till Ukrainas förmån.

Krimkonflikten

Dyster bild målades

– Det är bara för ryssarna att ge Porosjenko order om vart han ska förflytta sina trupper. I krig kallar man det för en seger, säger en anonym Nato-källa till Der Spiegel.

När Natos generaler i slutet av förra veckan kallades till ett krismöte, målade de en dyster bild av läget.

– Militärt är konflikten redan förlorad för Kiev, citerar Der Spiegel en hög Nato-general som vill förbli anonym.

Bara förhandlingar återstår

Ukrainas president Petro Porosjenko – som i början av juli inledde en framgångsrik offensiv mot proryska rebeller – har nu egentligen bara förhandlingar som alternativ för att rädda sina soldater ur ryssarnas järngrepp, säger Nato-strategerna.

Nato offentliggjorde förra veckan foton som visade hur ryska arméfordon tog sig över Ukrainas gräns.

Enligt tidningen var det läge som Nato då beskrev i själva verket ännu mer dramatiskt. Då talades det om 1.000 ryska soldater som hade satts in. Nu står dessutom 10.000 man med tungt artilleri precis vid gränsen, enligt tidningen.

Särskilt bekymmersam är den nya fronten i söder nära storstaden Mariupol. Ryssland kan utnyttja denna för att få en landförbindelse till Krim som Ryssland annekterade i våras. Med andra ord: Ännu ett stycke av Ukrainas territorium skulle då annekteras av Ryssland.

Förlorat kontrollen fullständigt

Nato-experterna anser att Ukraina nu fullständigt har förlorat kontroll över sin östgräns. Ryssland kan alltså ta in soldater och materiell utan kontroll.

Ukrainska trupper har gett upp flygplatsen i Luhansk, vilket betyder, enligt tidningen, att separatisterna för första gången behärskar en flygplats. Enligt Der Spiegel är fruktan stor i Ukraina att Ryssland nu ska hjälpa separatisterna också genom flyganfall.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krimkonflikten

Mer i ämnet