En palestinsk man bär ut ägodelar efter att huset träffats att en raket i Gaza. Foto: TT

Netanyahu: Fler än 1.000 mål träffade

Uppdaterad
Publicerad

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu sa på fredagen att Israel har träffat mer än 1.000 mål i Gaza under de senaste dagarna offensiv. Netanyahu lovade att fler attacker skulle ske.

– Inga internationella påtryckningar kommer att hindra oss från att slå mot terroristerna som attackerar oss, sade Benjamin Netanyahu vid en presskonferens.

Enligt den israeliska regeringen är syftet med den pågående offensiven att få slut på raketbeskjutningen mot Israel.

Konflikten i Gaza 2014

Längre räckvidd

Det är raketer som blivit allt mer sofistikerade. Över tre miljoner israeler bor inom raketernas räckvidd och de senaste dagarna har över 550 avfyrats mot Israel, enligt den israeliska militären.

En raket träffade på fredagen en bensinstation vilket orsakade en större explosion där tre personer skadades. Inga israeler har dödats hittills, ett tiotal har skadats.

– Städer som Tel Aviv, Jerusalem och Hadera har utsatts för angrepp, säger Ilana Stein som är talesperson vid israeliska utrikesdepartementet i Jerusalem.

Fler än 100 döda

Hon fick själv söka skydd i torsdags när larmet gick i Jerusalem. Hon har full förståelse för skräcken som råder i Gaza.

– Civilbefolkningen är Hamas gisslan. Vad skulle vi ha att vinna på att civila dödas? Inget. Hamas har sina avfyringsramper och lager i tättbefolkade områden, säger Stein

Enligt palestinska uppgifter har mer än 100 personer dödats, elva av dem under fredagen. Israel säger att de anstränger sig för att inte skada civila men de militanta grupperna ofta använder bostadshus för militära ändamål.

Tätbefolkat område

Mushir al-Masri är en av ledarna inom Hamas och befinner sig i Gaza. Han anser att det israeliska påståendet om att Hamas sätter upp avfyringsramper i bostadsområdena är en bortförklaring.

– De vet mycket väl att i stort sett hela Gaza är tättbefolkat område. När vi blir angripna har vi rätt att försvara oss, enligt internationell rätt. Qassambrigaderna är vår armé, säger al-Masri.

Ilana Stein menar att Hamas mål är att utplåna Israel.

– De är beredda att offra kvinnor och barn för att uppnå det. Vi siktar mot militära mål, de siktar mot civila. När de slutar skjuta raketer mot oss kommer vi att avbryta operationen, säger Stein.

Al-Masri hävdar å sin sida att Hamas handlar i självförsvar.

– Om sionisterna stoppade attackerna mot vårt folk, lyfte belägringen av Gaza och höll sig till ingångna avtal skulle vi ha vapenvila nu.

Utesluter inte markoffensiv

De flesta som har dött är civila och FN:s kommissionär för mänskliga rättigheter säger att Israels attacker mot bostadshus kan vara ett brott mot internationell rätt.

Netanyahu har samtalat med både USA:s president Barack Obama och Tysklands förbundskansler Angela Merkel och beskrev samtalen som ”väldigt bra, positiva.”

Netanyahu uteslöt heller inte möjligheten att det som hittills huvudsakligen utförts via luften kan övergå till en markoffensiv. På en direkt fråga svarade han att ”vi överväger alla möjligheter och förbereder oss för alla möjligheter.”

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Konflikten i Gaza 2014

Mer i ämnet