Journalisten Sardar Ahmad dödades tillsammans med sin fru och två av sina tre barn i attacken. Foto: TT

Nils Horners medarbetare dödad i Kabul

Uppdaterad
Publicerad

Talibaner dödade i går kväll nio personer på ett lyxhotell i Afghanistans huvudstad Kabul. En av de mördade var en medarbetare till Sveriges radios korrespondent Nils Horner, som nyligen sköts till döds i Kabul.

Det var i en attack mot lyxhotellet Serena Hotel i Kabul – som flitigt används av bland annat FN-personal och högt uppsatta politiker – som Horners medarbetare Sardar Ahmad dödades tillsammans med sin fru och två av deras tre barn. Det tredje barnet skadades svårt och ligger i koma.

”Vi är lamslagna efter förlusten av vår modiga kollega Sardar Ahmad, en av Afghanistans främsta journalister och helt enkelt en underbar man” skriver Philip Chetwynd, chefredaktör för AFP:s utrikesredaktion, på Twitter.

Nils Horner död

Attack i tre timmar

Totalt dödades nio personer, fem afghaner och fyra internationella gäster, i attacken som varade i tre timmar. Sex personer skadades.

Talibanerna har tagit på sig dådet som var det senaste i en våldsvåg som sjösatts för att sabotera det afghanska presidentvalet som ska hållas den 5 april.

Bara några timmar tidigare hade tio poliser dödats av talibaner i en blodig attack i Jalalabad i östra Afghanistan.

En talesperson för talibanerna sade i ett uttalande efter attacken att man hade information om att medborgare från ”ockuperande länder, afghanska regeringesföreträdare och korrupta lagstiftare” befann sig på hotellet för att fira det afghanska nyåret, rapporterar Washington Post.

Att Sardar Ahmad befann sig på hotellet med sin familj när talibanerna slog till verkar ha varit en slump.

– Vi är ansvariga för dådet mot Serena men visste inte att Ahmad Sardar var där. Vårt mål var de internationella och han var troligen nära dem, säger talibanernas talesman Zabiullah Mujahid till Expressens reporter på plats i Kabul.

Gömde sig på toaletten

Sediq Seddiqi, talesperson för det afghanska inrikesdepartementet, säger att fyra tonåringar maskerade som gäster tog sig in på hotellet under torsdagen. De gömde sig sedan på en toalett i flera timmar innan de tog fram sina pistoler, som de gömt i strumporna, och öppnade eld mot hotellets middagsgäster.

Hur attentatsmännen lyckades ta sig förbi hotellets säkerhetsvakter är dock oklart.

Efter en självmordsattack 2008 som krävde sju människoliv har hotellet bland annat installerat röntgenmaskiner för att upptäcka dolda vapen och alla som passerar in och ut ur huset kroppsvisiteras. Polis undersöker nu om någon av säkerhetsvakterna kan ha varit inblandad i attacken.

Den mördade journalisten Sardar Ahmad drev mediebyrån Kabul Pressistan som flera internationella journalister arbetat med. Han frilansade också för den franska nyhetsbyrån AFP och var en av de första som fick se bilderna på Nils Horners mördare.

Sveriges Radios korrespondent Nils Horner sköts till döds på öppen gata i Kabul i början av månaden.

Afghanska utredare ser inget samband mellan morden på Horner och Ahmad, säger Sediq Sediqqi, talesman för afghanska inrikesdepartementet, i telefon till TT.

Ahmad åt middag med sin familj i hotellets restaurang i torsdags kväll, när attentatsmän dök upp och började skjuta.

– Så snart de fyra gärningsmännen kom in i hotellets restaurang började de skjuta mot alla, inte bara mot Sardar och familjen. Han var inte målet, säger Sediqqi.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nils Horner död

Mer i ämnet