Kenneth Bae (vänster) och Matthew Miller. Foto: TT

Nordkorea har släppt amerikaner

Uppdaterad
Publicerad

De amerikanska medborgarna Kenneth Bae och Matthew Miller har släppts ur fångenskap i Nordkorea. De är nu på väg till USA, uppger den amerikanska underättelsetjänsten.

Chefen för den amerikanska underrättelsetjänsten, James Clapper, hade rest till Nordkorea för att hålla överläggningar med myndigheterna och följer nu med de frigivna hem. Inga detaljer om hur förhandlingarna gått till har offentliggjorts, men enligt en tjänsteman på det amerikanska utrikesdepartementet så var det inte tal om någon ”quid pro quo”-uppgörelse, det vill säga någon form av utbyte, uppger AFP.

– Jag är väldigt tacksam. Det är underbart, säger Kenneth Baes son Jonathan till Reuters, efter frisläppandet.

Kenneth Bae, som är missionär, greps i Nordkorea i november 2012 och dömdes då till 15 års hårt straffarbete för brott mot den nordkoreanska staten.

Matthew Miller har suttit fängslad sedan april i år och varit misstänkt för spioneri. Han dömdes till 6 års hårt straffarbete.

Det amerikanska UD tackar i ett uttalande den svenska regeringen ”för dess outtröttliga insatser” för att få fångarna frisläppta. Sverige är skyddsmakt för USA i Nordkorea eftersom länderna inte har några formella diplomatiska förbindelser, vilket innebär att Sveriges ambassad i Pyongyang representerar USA i Nordkorea. Sverige har också i denna kapacitet varit i kontakt med de amerikanska medborgarna för att se till att de behandlats väl, uppger svenska UD.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.