• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Östersund i Jämtlands län. Det brinner i en byggnad med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Jämtland.

Nordkorea kallar hem ambassadör

Uppdaterad
Publicerad

Två veckor efter att Kim Jong-Uns farbror avrättades kallas landets ambassadör i Sverige, Pak Kwang-chol, en av farbroderns närmaste medhjälpare, tillbaka till Nordkorea.

Uppgifterna kommer från den sydkoreanska nyhetsbyrån Yonhap, som hänvisar till diplomatkällor.

Pak Kwang-chol ska ha rest till Nordkorea via Peking tillsammans med sin fru. Enligt källor till Yonhap ska de ha setts på Pekings flygplats där de eskorterats av nordkoreanska myndighetspersoner.

Maktkamp i Nordkorea

Svenska UD bekräftar också för SVT Nyheter att ambassadören lämnat Sverige.

”Snabbt beslut”

 Socialdemokratiska riksdagsledamoten Kent Härstedt har besökt Nordkorea ett tiotal gånger under de senaste tjugo åren och träffade också ambassadören i Sverige i början av december vid en markering av fyrtio års diplomatiska relationer mellan länderna.

– Det fanns inga indiktiationer på att ett sådant meddelande nått honom då och jag har också ett mejl om att han ville träffa mig i början av januari så det verkar ha varit ett snabbt beslut.

Om de sydkoreanska uppgifterna stämmer tror  han inte att ambassadören kommer att återvända.

– I och med att han tar sin fru med sig tror jag inte att han kommer tillbaka. Det finns mycket som tyder på att de som stått Jang Song-Thaek nära går en tuff tid till mötes. Därmed inte sagt att det är likhetstecken till avrättning, men tidigare befodringar kan exempelvis dras tillbaka.

Flera avrättningar

Den nordkoreanske diktatorn Kim Jong-Uns ingifte farbror, Jang Song-Thaek, avrättades den 12 december och Sverigeambassadören Pak Kwang-chol, en av farbroderns närmast män, riskerar att gå samma öde till mötes.

Redan i november kom uppgifter om att två av farbroderns närmaste män ska ha avrättats.

Tidigare i december kallades också Nordkoreas ambassadör i Malaysia, en brorson till den avrättade Jang Song-Thaek, hem.

Styrde brorsonen

Jang Song-Thaek har länge ansetts styra sin brorson politiskt. Plötsligt sparkades han på grund av ”kriminella handlingar” och för att ha lett en ”kontrarevolutionär fraktion”.

Och senare meddelas alltså att han avrättats för förräderi och försök till statskupp.

Farbrodern har ansetts vara den som styrt Kim Jong-Un politiskt och skolat in honom i rollen efter fadern Kim Jong-Ils död i december 2011. Inofficiellt var han landets näst viktigaste person.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Maktkamp i Nordkorea

Mer i ämnet