Norge avvisade islamister efter larm

Uppdaterad
Publicerad

Cirka 20 islamister har gripits och avvisats från Norge efter terrorlarmet den 24 juli, skriver norska tidningen Dagbladet. De gripna var asylsökande eller personer som olagligt befann sig i Norge.

Norsk polis och underrättelsetjänst hade fått uppgifter om att de fyra personer som misstänktes förbereda terrorbrott i Norge hade en eller flera medhjälpare i landet. Myndigheter sökte då upp ett antal personer som nyligen kommit till Norge för att söka asyl.

Asylsökningar snabbehandlades – men nekades

– De som blev gripna och fick sina asylansökningar snabbehandlade i samband med det stora terrorlarmet hade uppenbart ändå inte fått asyl i Norge. Alla var direkt knutna till extrem islamism, säger en källa till Dagbladet.

Tidningens källor understryker samtidigt att norsk polis inte slagit fast vem eller vilka som skulle hjälpa de fyra misstänkta som var på väg till Norge.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.