Norsk polis patrullerar i Oslo i juli i samband med att nivån för terrorhot höjdes. Foto: TT

Norge höjer nivån för terrorhot

Uppdaterad
Publicerad

Nu höjer Norge nivån för terrorhot igen. Den norska säkerhetspolisen PST varnar för troliga terrordåd inom ett år.

I en analys av terrorhotsnivån flaggar PST för ett ökat hot om terrorattentat i landet.

”Under de kommande tolv månaderna är det sannolikt att det kan hotas med, och försöker utföras, terrorattentat i Norge”, skriver norska säkerhetspolisen PST på sin webbsajt.

– Vi kan inte gå in på detaljer, men orsaken till den skärpta hotnivån är utvecklingen av terrorattentat och planerade terrordåd i utlandet, säger Martin Bernsen, informationschef vid PST till norska Dagbladet.

Politiker och poliser särskilt utsatta

I analysen av hotbilden nämner man särskilt terrorgrupper knutna till kriget i Irak och Syrien.

”På senare tid har det funnits ett antal gripanden i västländerna för att avvärja terroristattacker. I de flesta av dessa gripanden har det påvisats indirekt eller direkt anknytning till terroristorganisationen Islamiska staten (ISIL) och konflikten i Syrien och Irak. Gemensamt för planerna är tunga symboliska mål med enkla medel”, skriver PST.

Enligt säkerhetspolisen är politiker och personal inom polis och militär särskilt utsatta för risker.

Att Norge skickat 120 soldater till Irak, för att hjälpa irakiska styrkor med stöd och rådgivning i kampen mot terrorgruppen Islamiska staten (IS), finns med i värderingen av hotbilden.

Inte lika allvarligt som i somras

PST och försvarets underrättelsetjänst har i det gemensamma organet Kontraterrorsentret (FKTS) utarbetat en uppgraderad hotvärdering som har förmedlats till berörda departement och stater.

PST skriver inte om något konkret hot och hotbilden bedöms inte vara lika akut och allvarlig som i somras, då Norge höjde nivån för terrorhot och ökade polisbevakningen i hela landet och längs gränserna. Det avblåstes efter några dagar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.