Mikael Wiehe höll tal och framförde två låtar under sin visit på Utöya. Han tog emot flera applåder från publiken.

Live: Norge minns terrordåden 22 juli

Uppdaterad
Publicerad

I dag är det exakt ett år sedan Norge skakades av terrordåden i Oslo och på Utöya. 77 människor miste livet och flera hundra skadades. SVT sänder från minnesdagen både i SVT1 och i SVT Play.

9.00-15.15: Se sändningen direkt i SVT Play och SVT1.

http://www.svtplay.se/live/193656/minnesdag-for-offren-i-oslo-och-utoya

Årsdagen av 22 juli-dåden

Tusentals människor väntas ansluta till minneshögtiden för dem som föll offer för terrordåden.

Två nordiska statsministrar, Norges Jens Stoltenberg och Danmarks Helle Thorning Schmidt – båda socialdemokrater – ska hålla tal. Likaså Eskil Pedersen, ledare för det socialdemokratiska ungdomsförbundet AUF.

AUF kommer att samlas på Utöya på minnesdagen. Senare på dagen kommer ön även att hålla öppet för alla anhöriga till dem som var på Utöya och andra berörda. Dock enbart för ett fåtal utvalda medier.

SVT:s reportrar på plats rapporterar från högtidlighållandet av ettårsdagen i Norge och vi sänder med hjälp av NRK live hela dagen samt från minneskonserten på kvällen. Du kan se båda sändningarna i tv eller på webben.

Några av hållpunkterna:

09.30:  Kransceremoni  vid regeringsbyggnaderna i Oslo med bland andra Kung Harald och drottning Sonja samt Norges statsminister Jens Stoltenberg och Danmarks statsminister Helle Thorning Smidt.

11.00: Gudstjänst i Oslo Domkyrka.

14.00-15.15: Arbeiderpartiets ungdomsförbund AUF anordnar ett minnesevenemang på Utöya. Norges statsminister Jens Stoltenberg och AUF:s ordförande Eskil pedersen talar.

20.00-21.30:  Minneskonsert på Rådhusplatsen i Oslo. http://www.svtplay.se/live/193696/minneskonsert-for-offren-i-oslo-och-utoya

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Årsdagen av 22 juli-dåden

Mer i ämnet