Beväpnade poliser utanför Oslo flygplats, Gardermoen. Foto: TT

Norge skärper kontrollen i hela landet

Uppdaterad
Publicerad

Ett konkret terrorhot har riktats mot Norge, meddelade norsk säkerhetspolis på torsdagen. Nu skärper man kontrollen över hela landet.

Polisbevakningen förstärks vid gränsövergångar, på flygplatser, tågstationer och på flera andra platser.

– Det kommer att finnas en hel del uniformerad polis och civil polis runtom på olika platser. Utgångspunkten är att med ett ospecifikt hot så behöver vi involvera alla polisdistrikt. Så vi höjer beredskapen över hela Norge, säger rikspolischefen Vidar Refvik på en presskonferens.

Terrorhot mot Norge

Polisen tungt beväpnad

Sedan klockan tio på torsdagen ska beväpnad polis ha börjat kontrollera landets internationella flygplatser och gränsövergångar, enligt tidningen Verdens Gang. I vanliga fall bär norsk polis inte vapen.

– Detta är ett hot som är avgränsat i tid. Om det är en fråga om fem dagar eller tio dagar är oklart, säger Benedicte Bjørnland, chef vid norska säkerhetspolisen.

Svenska Matilda Risander, som brukar åka till Norge, körde under torsdagen över gränsen.

– Det var inga problem att ta sig över. Men efter tullen stod två poliser beväpnade med automatvapen vid en pikétbil. Det var lite läskigt, säger hon till SVT

Vet inte var de befinner sig

Enligt Bjørnland vet man inte var personerna som planerar terrordådet befinner sig, man kan inte utesluta att det finns människor som rör sig över gränserna, säger han.

Svenska säkerhetspolisen, Säpo, säger till SVT att informationen inte påverkar säkerhetsnivån i Sverige.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrorhot mot Norge

Mer i ämnet