Norske justitieministern Anders Anundsen signerade i måndags ett avtal med nederländska myndigheter gällande 242 fängelseplatser på Norgerhaven i Veenhuizen i Nederländerna. Foto: TT

Norska fångar snart inrymda i nederländska fängelser

Uppdaterad
Publicerad

Norska fängelser är överfulla – i stället vill myndigheterna transportera sina interner till lyxfängelser i Nederländerna.

Där är fångarna allt annat än glada över sina nya cellkamrater eftersom de själva kan tvingas flytta till sunkigare celler.

Nederländska interner är topp tunnor rasande över att deras fina fängelser, kallade lyxfängelser, ska upplåtas till 242 norska förbrytare.

Vid det aktuella ”lyxfängelset” Norgerhaven i Nederländerna har internerna möjlighet att odla sina egna grönsaker, hålla höns, laga sin egen mat och allt detta med vacker utsikt över vidderna.

Det här är alltså privilegier de kan bli av med om de norska fångarna flyttas över, vilket båda ländernas representanter hoppas sker 1 september i år.

De nederländska fångarna, dömda till minst tio år, har nu stämt myndigheterna efter att överenskommelsen seglat upp till ytan. Dealen beräknas handla om multimiljonbelopp, skriver Reuters.

Samma fråga till Sverige 

Norge la förra året fram en förfrågan om Sverige kunde tänka sig att inhysa norska interner då de norska fängelserna är överfulla. Sverige sa nej – och därefter tycks Norge ha vänt sig vidare till Nederländerna. Norge behövde omedelbar hjälp med fångsituationen men Sveriges lagstiftning är emellertid sådan att det inte snabbt går att hjälpa till i en sådan fråga, det som krävs är i sådana fall lagändringar.

Då Nederländerna och Belgien redan har erfarenhet av sådana samarbeten gick frågan snabbare. 

Det återstår fortfarande ett jakande beslut i bägge länders parlament för att Nederländerna-Norge-dealen ska bli av, skriver Reuters.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.