Foto: TT

Nu kan du bli en .guru på nätet

Uppdaterad
Publicerad

I dagarna släpptes nya ”toppdomäner” lösa för allmänheten. Det betyder att vem som helst nu kan registrera ett eget domännamn utan de vanliga ”.com” eller ”.net”-ändelserna. I stället finns det snart närmare 2.000 nya alternativ till dessa ändelser.

Bland de sju första toppdomänerna, som släpptes natten till torsdagen, finns ”.guru”, ”.clothing” och ”.singles”. Nu på tisdag släpps ytterligare ett stort antal toppdomäner. Då kan man registrera sitt namn följt av ”.ninja”, ”.photography” och ”.wtf” bara för att nämna några av de nya ändelserna.

Tillgodose andra alfabet

Processen att ta fram de nya toppdomänerna har varit lång. ICANN, organisationen som överser systemet med toppdomäner har i åratal stött och blött frågan.

Motivationen till de nya toppdomänerna är många. Dels vill man tillgodose arabiska och kinesiska önskemål på toppdomäner som använder andra alfabet eller bokstavssystem. Dels håller .com-domänerna helt enkelt på att ta slut.

De nya domänerna har också inneburit en riktig guldgruva för ICANN själva. Vissa toppdomäner har erbjudits internationella varumärken som Coca-cola och Microsoft – som fått betala skjortan för att säkra sin egen toppdomän på nätet (det rör sig totalt om hundratals miljoner kronor).

Ny ”guldrusch” väntas

Samtidigt har Google skyndat för att försöka ta makten över registreringen av ett stort antal domäner (sammanlagt 101 nya toppdomäner) inklusive .you, .free och .play. Amazon konkurrerar genom att ha ansökt om att få hantera 76 nya toppdomäner, bland andra .video, .book och .app. Den sistnämnda är som specialskapad för att skapa domstolstvister mellan Google, Apple och Samsung med fler mobil-aktörer.

Just därför har ICANN gått långsamt, metodiskt och till synes noggrant tillväga när de sålt rättigheterna till de nya domänerna. Apple tros exempelvis ha fått punga ut runt en miljon dollar för att få tillgång till ”.apple” – advokatkostnader inräknade (bara själva ansökningsavgiften var 185.000 dollar). Likaså har Microsoft, Google, Amazon och så vidare betalat motsvarande för att inte deras registrerade varumärken skulle kunna köpas av någon annan.

Kostar en miljon

Mannen bakom den nya toppdomänen ”.xyz” vittnar exempelvis om kostnaden en miljon dollar – men han räknar också med att kunna sälja domännamn knutet till toppdomänen för tio gånger så mycket bara första året.

Frågan är ändå hur många som bryr sig om att skaffa en egen domän numera. Mycket av kommunikationen idag är personcentrerad – folk hittar varandra på sociala nätverk snarare än via någon särskild personlig domän. Allt mer av trafiken genereras i appar i mobiler, men saker och ting kan ändras och historiskt sett har det varit mycket lukrativt för många av dem som började samla domäner på 90-talet. Vissa av de nya toppdomänerna borde ha chansen att bli ”stora”.

En av de första registratorerna av dessa nya domännamn (Donuts) hittar man här.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.