Lätt för hackare att fjärrstyra skrivare och webbkamera Foto: TT

Ny databugg hotar internetsäkerheten

Uppdaterad
Publicerad

Den nyupptäckta buggen i Bash i operativsystemet Linux kan utgöra ett av de största hoten i internets historia. Det enda sättet för vanliga användare att skydda sig är att uppdatera program och hårdvaror.

Linux är ett väldigt litet operativsystem för persondatorer men stort i servervärlden och det är därför som sårbarheten i Bash utgör ett så stort hot.

En liknande bugg, Heartbleed, som upptäcktes i april, tillät hackare att spionera på datorer och ansågs mycket farlig. Genom Bash kan hackarna ta full kontroll över datorerna och riskerna är givetvis ännu större.

Medier

– Den ger fullständigt tillgång till systemen så en hackare kan ladda upp filer, köra filer och i princip sabba hela system. I riskzonen finns alla maskiner som kör någon form av Linux eller Unix inklusive Mac, säger Per Hellqvist på datasäkerhetsföretaget Symantec.

Just nu pågår ett intensivt arbete bland program- och hårdvarutillverkare med att täppa till säkerhetsluckan och det enda vi vanliga konsumenter kan göra är att uppdatera allt i datorerna, inklusive förstås säkerhetsprogrammen. Man bör också uppdatera mjukvaran i hemmanätverkets router. Hur det går till beskrivs på tillverkarens hemsida.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Medier

Mer i ämnet