Ny militärkupp i Burkina Faso

Uppdaterad
Publicerad

I vad som tycks vara ett försök att få bort den självutnämnde nye ledaren överbefälhavare Honoré Traoré, meddelar en annan militär, löjtnant Issaac Zida, att han tar över som statsöverhuvud.

Löjtnant Issaac Zida är enligt nyhetsbyrån AFP ”andre man i presidentgardet”. I ett radiotal som Zida höll tidigt på lördagsmorgonen kallade han överbefälhavare Honoré Traorés påstående dagen innan om han tagit över som statschef för ”inaktuellt”.

– Jag tar över funktionen som statschef och jag vädjar till Ecowas (ett västafrikanskt samarbetsorgan) och till det internationella samfundet om förståelse och stöd för den nya ledningen.

Zida sade också att den avgångne president Blaise Compaoré nu befinner sig ”på en säker plats”.

Vittnen rapporterar samtidigt om en flera minuter lång och häftig skottlossning utanför presidentpalatset i huvudstaden Ouagadougou.

På fredagen meddelade Blaise Compaoré som suttit vid makten i 27 år att han – efter hårda påtryckningar och stor oro i landet – avgår. Honoré Traoré hävdade då att han tagit över makten.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.