Vägar har spärrats av Foto: TT

Nya ras från norskt berg

Uppdaterad
Publicerad

Rörelserna i fjället Mannen i den norska kommunen Rauma fortsätter. Chefsgeologen Lars Harald Blikra väntar att ett ras ska komma under kvällen, men prognoserna är osäkra.

– Vi är lite tveksamma, men så som det nu ser ut så kommer det sent i kväll, kanske vid midnatt, sade han på en presskonferens under eftermiddagen enligt NTB.

Boende i närheten är sedan länge evakuerade och civilförsvaret håller det 1 294 meter höga fjället under sträng uppsikt. Det är instabilt och känsligt för nederbörd, som nu under oktober varit riklig.

Förvarning om skred

Vid 15-tiden i eftermiddags noterade civilförsvaret ett stenras som varade i 15 sekunder, en typisk förvarning om ett skred, enligt Blikra.

– Vi ska vara lite ödmjuka med tanke på vad naturen själv kan åstadkomma, men med trenden och utvecklingen i rörelserna ser det alltså ut som om raset kan komma tisdag kväll, bedömer han.

Blikra har granskat mätresultat och är säker på att rasrisken finns i en begränsad del av fjället. Men även ett begränsat skred kan skada bebyggelse, järnvägen och väg E136.

Myndigheterna uppmanar befolkningen i området sydväst om Trondheim att av hälsoskäl inte andas in dammet som frigörs om det kommer ett ras från fjället Mannen.

Boende evakuerade

Enligt Raumas kommunordförande Lars Olav Hustad inleddes evakueringen av boende i riskområdet för snart en vecka sedan.

– Det är klart att vi nu vill att raset ska gå, så vi får ett uppklarande, säger Hustad och tillägger att det är osäkerheten som präglar samhället mest.

Kommunen har utlyst högsta beredskap, men man inte övervägt någon sprängning på fjället.

– Det är en process som kräver att långt större resurser och fler expertgrupper involveras. Det skulle bli i ett skede om vi mot förmodan inte skulle få ett ras, säger Hustad.

Länsman Andreas Hustad säger att man vid polisen känner att man gjort det som kan och ska göras – bland annat evakueringar och säkring av området. När raset går stängs E136 genom dalen omedelbart, men vägen öppnas igen så snart det är möjligt.

Fakta: Norska fjället Mannen

Det 1.294 meter höga fjället Mannen i Norge är instabilt och mycket känsligt för nederbörd, som nu under oktober varit riklig. Under hösten har större rörelser i fjället observerats.

Sedan 2009 övervakas fjället av Åknes/Tafjord Beredskap IKS, ett interkommunalt bolag som är specialiserat på fjällskred.

Ett begränsat skred kan hota bebyggelse, järnvägen och väg E136.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.