Obrenovac heter området som är värst drabbat av översvämningarna. Foto: TT

Minor på drift i Balkan

Uppdaterad
Publicerad

Landminor som dras med av vattenmassorna utgör ett nytt hot efter översvämningarna på Balkan. De kan bli ett stort problem i framtiden, enligt Röda Korset i Bosnien.

Översvämningarna har kostat människoliv och miljardbelopp i skador på egendom. Det senaste hotet är landminor från Balkankrigen på 1990-talet som är på drift efter att ha sköljts upp av vattnet eller dragits med av jordskred. Tidigare kända minfält kan ha flyttat på sig.

Räddningsoperation

Röda Korset som har en stor räddningsoperation i gång har fått information av myndigheterna.

Översvämningar på Balkan

– Översvämningarna för med sig landminor och det är mycket illa, då vi inte vet var de finns. Det påverkar räddningsarbetet, säger Lea Kujundzic på Röda Korset i Bosnien-Hercegovina.

– Minorna kommer att bli ett stort problem i framtiden. Exempelvis riskerar fiskare att skadas när de går ner till floden.

Bli globalt problem

Minor kan också driva nedströms och bli ett internationellt problem, samt fastna i turbiner i kraftverksdammar, befarar experter.

Enligt Lea Kujundzic är översvämningarna den värsta nationella katastrofen på minst 120 år. Människor är hårt drabbade av brist på mat, rent vatten och el. Också ormar och myggor är ett stort problem.

Tiotusentals människor har evakuerats i Bosnien, Serbien och Kroatien på grund av översvämningarna.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Översvämningar på Balkan

Mer i ämnet