Foto: TT

Obama vann strid om anslag

Uppdaterad
Publicerad

Representanthuset i den amerikanska kongressen har röstat ja till ett lagförslag som säkrar verksamheten fram till hösten för departementet för inrikes säkerhet.

För president Barack Obama, som nu får lagen för underskrift, är det en framgång: i vågskålen låg Obamas beslut att låta miljoner ”papperslösa” invandrare stanna i landet.

Obamas konservativa motståndare, som försökt blockera invandringsbeslutet, ville till en början villkora anslagen. Men frågan om invandringen lyftes bort inför omröstningen.

Departementet för inrikes säkerhet är en jättemyndighet, skapad i kölvattnet av terrordåden den 11 september 2001. Den ansvarar för att säkra gränser, flygplatser, hamnar och andra viktiga inrättningar.

Utan anslagsbeslutet skulle kassan hos myndigheten ha sinat på fredag. Då skulle 30 000 anställda – en sjättedel av personalstyrkan – ha fått stanna hemma från jobbet, medan 200 000 skulle ha jobbat utan lön.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.