Foto: TT

Obamas plan för de papperslösa

Uppdaterad
Publicerad

Uppemot fem miljoner papperslösa i USA ska erbjudas ett treårigt arbetstillstånd.

Uppemot fem miljoner papperslösa ska få laglig rätt att vistas i USA i tre år, säger president Barack Obama.

Beskedet fick många berörda att jubla – men republikaner ser det som en krigsförklaring.

– Vi kommer att lämna mörkret, säger en lycklig Citlali Gomez till Los Angeles Times efter Obamas tal.

Hon kom till USA från Mexiko för tolv år sedan. Hon är utbildad sjuksköterska, men jobbar som städare i USA. Hon har bildat familj, men är alltid rädd när hon går in i myndighetsbyggnader, sedan hennes kusin blivit deporterad.

– Vi kommer att slippa vara rädda, säger hon.

Främlingar

Genom reformen ska 44 procent av landets runt 11 miljoner papperslösa ges möjlighet att ansöka om ett treårigt arbetstillstånd.

– Vi är och kommer alltid att vara en nation av invandrare. Vi var också främlingar en gång, sade Obama i det 15 minuter långa talet.

– Om du levt i USA mer än fem år; om du har barn som är amerikanska medborgare eller lagligt bosatta här; om du registrerar dig, klarar en kontroll i brottsregister och är villig att betala skatt – då ska du få möjlighet att ansöka om att stanna i det här landet tillfälligt, utan att riskera att bli deporterad, förklarade han.

Krigsförklaring

Men Republikanerna i kongressen – som Obama nu kringgår – är rasande och hotade redan inför talet att dra honom inför domstol.

– Jag anser faktiskt att han förklarar krig mot det amerikanska folket och vår demokrati, sade den republikanska kongressledamoten Lamar Smith.

Representanthusets talman John Boehner fördömde också utspelet, men gav inga tydliga signaler om hur Republikanerna nu kommer att agera.

– President Obama har cementerat sitt arv som laglös och kastat bort den lilla trovärdighet han hade, sade Boehner efter talet, enligt The New York Times.

”Någonting större”

Presidenten försvarade sig genom att säga att reformen – och sättet att driva igenom den på, genom en så kallad exekutiv order – är laglig, och att många presidenter före honom agerat på precis samma sätt.

– Den här debatten handlar om någonting större. Den handlar om hur vi är som nation och vilka vi vill vara för framtida generationer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.