Foto: Scanpix

Obamas rätt att låta döda större än man trott

Uppdaterad
Publicerad

President Obamas rätt att låta döda amerikanska medborgare med hjälp av så kallade drönare är större än man tidigare trott, visar dokument som har läckts till det amerikanska tv-bolaget NBC.

Medborgarrättsrörelsen ACLU (American Civil Liberties Union) säger att detta är ett ”mycket störande dokument”.

– Det är svårt att tro att det har skrivits i en demokrati, säger Hina Shamsi på ACLU till New York Times.

Oklara regler

Reglerna för när presidenten får ge order att döda amerikanska medborgare är oklara – och dessutom aldrig offentliggjorda. På måndagen undertecknade elva senatorer från båda partier en begäran att presidenten skulle släppa alla dokument fria som berör presidentens rättigheter att låta döda.

De ifrågasätter inte hans rätt att döda men de vill att reglerna ska klargöras för landets folkvalda representanter.

Grundlagen gäller inte

Det finns ett sådant bekant exempel. Det är handlar om Anwar al-Awlaki, född i delstaten New Mexico, Han var en militant islamist som dog i en amerikansk drönarattack i Jemen i september 2011. Två veckor senare dödades hans 16-årige son i en annan drönarattack. Också han var amerikansk medborgare.

Enligt det läckta dokumentet gäller inte grundlagens regler att varje amerikansk medborgare är skyddad till sitt liv av statliga organ. Inte heller gäller en lag som förbjuder att amerikanska medborgare dödas i utlandet.

Politiskt spel0

Drönardokumentet som NBC har fått tillgång till är led i ett politiskt spel. Det handlar mannen som är den främsta hjärnan bakom drönarprogrammet, John O. Brennan. President Obama vill ha honom som chef för säkerhetstjänsten CIA.

Det kräver att han förhörs av senaten – och det står klart att senatorerna kommer att grilla honom om de oklara reglerna för drönarprogrammet.

Allt vanligare

Dokumentet – som saknar datum och är osignerat – handlar alltså om att en amerikansk medborgare kan dödas på order av presidenten utan rättegång. Det har en gång ställts i ordning för att informera två av senatens utskott.

Drönare är obemannade, fjärrstyrda, beväpnade flygfarkoster som blivit allt vanligare i Obamas krigföring. Enligt New York Times utbildar det amerikanska flygvapnet idag fler drönarpiloter (som alltså finns på marken) än vanliga stridspiloter.

Fredspristagarens mest hemliga

Ett av problemen är att de dessutom har dödat ett okänt antal oskyldiga civila. Vid ett tillfälle dödades minst 49 oskyldiga. Detta misstag är föremål för rättslig granskning i Storbritannien.

Detta är fredspristagaren Obamas kanske mest hemliga och kontroversiella projekt. Obama har dramatiskt ökat drönarattackerna mot al-Qaida-misstänkta, särskilt i Pakistan.

Behöver inte vara konkret hot

Enligt det nyupptäckta dokumentet behöver det inte ens vara frågan om ett konkret hot som berättigar att döda en amerikansk medborgare.

Det räcker att en högt uppsatt informerad representant för regeringen konstaterar att målpersonen ”nyligen” varit inblandad i ”aktiviteter” som skulle kunna utgöra ett hot mot USA:s säkerhet.

Döda istället för att tillfångata

Dokumentet fastslår också att om amerikanska representanter anser att om det inte går att gripa en sådan misstänkt person får vederbörande istället dödas. Detta får ske om det skulle innebära en ”olämplig risk” för dem som skulle gripa personen.

ACLU är kritisk mot hur reglerna är formulerade. Ord som ”nyligen” och ”aktiviteter” är alltför luddiga:

Vaga begränsningar

– Begränsningarna är elastiska och vaga och det är enkelt att se hur de kan missbrukas, säger Jameel Jaffer på ACLU. Han har stämt myndigheterna med hänvisning till lagar om offentlighet för att få fram fler PM i frågan.

Enligt en kritisk rapport har drönare dödat många fler människor än Obama-administrationen uppger.

USA fortsätter

Enligt rapporten, som refererar perioden juni 2004-september 2012, dödade drönare 2.562-3.325 personder i Pakistan. Av dessa ska 474-881 ha varit civila, inklusive 176 barn. Enligt rapporten skadades 1.228-1.362 personer under dessa attacker.

Den avgående amerikanske försvarsministernLeon Panettar sagt att USA tänker fortsätta använda drönare. Den brittiska människorättsorganisationen Reprieve har i en intervju i SVT:s Agenda sagt att drönarna strider mot folkrätten.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.