Den norska kronan har varit stark under många år men senaste veckorna har den rasat i takt med att oljepriset har fallit. Foto: TT

Oljeraset slår hårt mot Norge

Uppdaterad
Publicerad

Det fallande oljepriset slår nu hårt mot den norska ekonomin. Tusentals oljearbetare har varslats, samtidigt som den norska kronan fallit kraftigt och stundtals har varit svagare än den svenska.

Sedan i somras har 7000 anställda i den norska oljeindustrin varslats om uppsägning.  Kostnadsläget har skenat i många år, och sparpaket hade redan lanserats när priset på nordsjöolja dessutom började rasa efter sommaren. Under hösten har det nästan halverats.

SVT besöker ”oljehuvudstaden” Stavanger där oron nu sprider sig, precis som i de många samhällen längs den norska västkusten som är helt beroende av oljeindustrin.

”Kom som en chock”

En av de som drabbats är Leif Roar Holstein. Efter 13 år i oljebranschen blir resan ut till plattformen i Nordsjön över jul och nyår hans sista. I oktober kom uppsägningsbeskedet med posten.

– Det var väl ingen av oss som trodde att det skulle bli så här, säger han, där vi möter honom på ett café inne i Stavanger.

– Det gick väldigt fort, och det kom som en chock. Vi trodde att vi hade hade ett tryggt jobb, och att det skulle vara så i många år framöver.

Även ordföranden i oljearbetarnas fackförbund SAFE, Hilde-Marit Rysst, är förundrad över hur snabbt nedgången kommit.

– Det var ju rena rama Klondyke, säger hon, och så ändrades det helt mer eller mindre över natten.

15-tal oljeplattformar ur drift

Nät SVT är på plats så lyser en oljeplattform upp fjorden vid varvet i Ölensvåg norr om Stavanger på den norska västkusten. Men allt är inte som det brukar vara. Plattformen ligger vid kaj eftersom den saknar arbetsuppgifter. Den är en av ett 15-tal oljeplattformar som tagits ur drift den senaste tiden.

– Nu ligger den och väntar, säger Arne Birkeland, koncernchefen för Westcon som driver varvet i Ölensvåg.

– Statoil har lagt den här eftersom den inte har något särskilt att göra. Om marknaden varit god hade den självklart inte legat här. Då hade den varit ute och jobbat.

Kronan har rasat

Krisen får nu följdverkningar i hela Norge. Den norska kronan har rasat, och till och med legat under den svenska i värde. Det var 14 år sedan sist.

– Både sysselsättningen och lönerna kommer att öka betydligt långsammare, och  säger professorn i petroleumekonomi, Klaus Mohn, som tidigare var chefsekonom på Statoil.

– Och det blir inte lönsamt att resa ut ur landet för att handla, till exempel i Sverige, eller att semestra utomlands.

Så nu får norrmännen spendera sina pengar på hemmaplan helt enkelt?

– Ja det är i alla fall en följd av fallet i kronkursen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.