Omstridd lag i Ungern antagen

Uppdaterad
Publicerad

Det ungerska parlamentet antog den nya lagen för centralbanken med 293 röster mot fyra i en omröstning på fredagen, skriver Reuters och hänvisar till parlamentets hemsida.

Lagen ger bland annat regeringen rätt att tillsätta en tredje vice centralbankschef samt ledamöter i det organ som bestämmer den ungerska räntan.

Oppositionen, bestående av socialistpartiet, samt det gröna, liberala partiet, deltog inte i omröstningen.

Lagen ökar regeringens inflytande över centralbankens räntesättning, ett beslut som kan göra det svårare för det krisdrabbade landet att få nödlån från Internationella valutafonden (IMF).

-Ingen i världen kan tala om för de valda företrädarna för det ungerska folket vilka lagar som ska antas eller förkastas, sade premiärminister Viktor Orban inför omröstningen på fredagen.

Ökad kritik mot Orban

Under det senaste året har kritiken växt mot det sätt som Viktor Orban och hans parti Fidesz, med stöd av en betryggande majoritet i parlamentet, styr landet.

Den europeiska centralbanken (ECB), Internationella valutafonden (IMF), EU-kommissionen, Europarådet och USA har i allt starkare ordalag reagerat mot lagar som Orban orkestrerat. Samtidigt har kreditvärderingsinstituten Standard & Poor's och Moody's nedgraderat Ungern till skräpstatus vad gäller kreditvärdighet.

Men det har inte fått Orban att backa. Snarare har hans uttalanden blivit alltmer trotsiga, i stil med att ingen ska tala om för Ungern vad som ska göras. EU-kommissionen har påpekat att lagändringar som föreslagits strider mot EU:s lagstiftning.

Hårdare tag mot journalister

Tonen mot medier som inte behagar Orban och hans parti har också blivit hårdare. Häromdagen meddelade det statliga tv-bolaget MTVA att två journalister fått sparken eftersom de brutit mot den nya medielagen, som av kritikerna betecknas som en boja på yttrande- och pressfriheten.

De två journalisterna började nyligen en hungerstrejk utanför tv-huset i protest mot lagen och försäkrade att de tänkte fortsätta, trots att tv-ledningen använt högfrekventa ljudstötar samt ljussignaler mot dem för att få dem att sluta.

TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.