Oppositionen tänker bojkotta nyvalet. Bilden från mars 2013. Foto: TT

Oppositionen i Thailand bojkottar valen

Uppdaterad
Publicerad

”Thailands folk har förlorat tron på det demokratiska systemet”.

Thailands oppositionsparti kommer att bojkotta valen den 2 februari 2014. Ett besked från partiledaren för Demokratiska partiet som kan leda till att det osäkra poliska läget i landet förvärras i takt med att att oppositionen fortsätter driva på för att avsätta den sittande regeringen.

– Det thailändska politiska systemet har misslyckats, sa partiledaren och den tidigare premiärministern Abhisit Vejjajiva när han gav beskedet att de bojkottar valet.

Politisk kris i Thailand 2013

– Det thailändska folk har förlorat tron på det demokratiska systemet, fortsatte han.

Bojkottat tidigare

Det Demokratiska partiet står nära de omfattande gatuprotester som krävt att den sittande primärministern Yinluck Shinawatra avgår före valen och att reformer genomförs av en särskilt utsedd interims-regering före några nya val genomförs. Partiet ledde också en bojkott 2006 som ledde till en militärkupp  som avsatte den då sittande premiärministern Thaksin Shinawatra, Yinlucks bror.

Valet står fast

Yinluck Shinawatra upplöste parlamentet den 9 december och utlyste nyval för att minska motsättningnara i landet. Men kritiken och motståndet mot henne är starkt och oppositionen har kallat till nya massprotester söndagen den 22 december.

Shinawatras parti förväntas vinna en säker majoritet i valen som kommer äga rum trots att det finns farhågor att det kan bli våldsamt.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Politisk kris i Thailand 2013

Mer i ämnet