Oro för ny bankkris i Portugal

Uppdaterad
Publicerad

Handeln med aktier i portugisiska Banco Espirito Santo (BES) stoppades i eftermiddag efter att bankens aktiekurs rasat med uppemot 19 procent tidigare under dagen.

Bakgrunden till handelsstoppet uppges vara ”betydande problem” hos BES moderbolag ESI, som kontrolleras av familjen Espirito Santo. BES är Portugals största bank.

Bankoron i Portugal hade på eftermiddagen fått börsen i Lissabon att falla med över 4 procent, skriver AFP. Börserna i London, Frankfurt och Paris hade samtidigt sjunkit med mellan 0,8 och 1,5 procent.

Hårt skuldsatt

ESI är hårt skuldsatt och det spekuleras i att bolaget kan tvingas att ställa in betalningarna. ESI misstänks dessutom för att ha ägnat sig åt redovisningsfiffel för att dölja ett hål i balansräkningen på närmare 1,3 miljarder euro.

Portugals centralbank uppges ha vidtagit åtgärder för att förhindra att ESI:s problem skadar landets banksystem.

Portugal kunde i maj lämna det treåriga stödprogram som EU och IMF satt upp. Landet har även fått sitt kreditbetyg höjt. Nu finns oron för att en ny bankkris står för dörren.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.