Oskyldiga pekades ut i jakten på bombmännen

Uppdaterad
Publicerad

Två bomber detonerar vid mållinjen av Boston Marathon. Ett allt snabbare informationsflöde gör att felaktiga uppgifter snabbt får spridning på sociala medier – och hos traditionella medier.

Från att bomberna detonerade till att FBI gick ut med bilder i torsdags var det ont om ny hård information kring eventuella misstänkta. Men inte ont om intresse – vilket gav utrymme för spekulationer.

– Man vill ju vara först. Traditionella medier vill vara med och bidra till närhetskänslan och då är det lätt att man tappar perspektiven, säger mediestrategen Brit Stakston i Aktuellt.

Bomber vid Boston Marathon 2013

Bara timmar efter dådet går bland andra New York Post och FOX News ut med uppgifter om att en saudisk man som skadats nu är under övervakning på sjukhus. Uppgifterna får snabbt spridning. Efter en stund är han misstänkt, till och med gripen – för att sedan vara en person av intresse och efter ytterligare några timmar avskrivas helt.

I onsdags gick CNN ut med nya uppgifter om att en misstänkt gripits. Uppgifterna speds snabbt vidare på Twitter och Facebook, men också av flera nyhetsbyråer och svenska medier. Problemet var att uppgifterna var felaktiga och CNN tvingades backa.

Obama manade till besinning

På nätforum och i sociala medier spreds bilder från tiden kring detonationerna och privatpersoner blev privatdetektiver när användare på bland annat Reddit och 4chan gick igenom bilderna i jakt på potentiella förövare.

Plötsligt föddes nya misstänkta som ”mannen i blå rock”, ”mannen i brun munkjacka” och ”mannen som springer iväg”. Och på fredagen pekas en helt oskyldig student ut med namn och bild.

– I vår tid av ögonblicklig rapportering, tweets och bloggar är det frestande att haka på information och dra förhastade slutsatser. Men när en sån här tragedi inträffar, när allmänheten utsätts för risker och när så mycket står på spel, måste det bli rätt, sade USA:s president Barack Obama.

”Kan leda till lynchmobb-stämningar”

Men det var inte bara i sociala medier som det fattades tveksamma beslut. New York Post fick ta emot hård kritik för sin förstasida på torsdagsmorgonen, där två oskyldiga personer sades vara eftesökta av FBI.

En av dem sade senare till ABC News att det det han utsatts för gav honom den värsta känslan han möjligen kan känna.

– Styrkorna med de här plattformarna är att det går lätt att korrigera informationen. Men det kan ju lätt leda till rena lynchmobb-stämningarna. Därför tror jag att man förväntar sig av traditionella medier att man vågar vila lite på hanen och inte känna att man dras med i den här hetsen alldeles för mycket, säger Brit Stakston.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bomber vid Boston Marathon 2013

Mer i ämnet