Foto: Scanpix

Överfiske stoppas av EU-parlamentet

Uppdaterad
Publicerad

EU-parlamentet röstade i dag för en förändring av EU:s fiskepolitik i syfte att stoppa överfisket.

Svenska EU-parlamentariker från alla partier har agerat för en ändring av fiskeripolitiken, och de var i dag nöjda.

– Det här är århundradets framgång för fisken. Efter årtionden av överfiske sätter EU:s folkvalda ned foten och nu måste fiskeministrarna följa parlamentets beslut, säger Isabella Lövin (MP).

EU

Moderater positva

Ett antal i den konservativa-kristdemokratiska partigruppen röstade för en försiktigare linje, i synnerhet ledamöter från Spanien och Frankrike, länder som har stora fiskeflottor och många yrkesfiskare.

Den svenske moderaten Christofer Fjellner har däremot agerat för att få sin partigrupp att rösta för en förändrad fiskepolitik.

”Hurra! Förbud att kasta tillbaka död fisk i havet, krav på hållbara kvoter”, skrev Christofer Fjellner (M) i dag på Twitter.

Också miljöorganisationer som Greenpeace och Världsnaturfonden hyllar dagens beslut som historiskt.

I de nya lagregler som EU-parlamentet har röstat för ingår att tillåtna kvoter ska sättas enligt vetenskapliga råd för att bygga upp fiskebestånden till hållbara nivåer. Även förbud mot att dumpa eller kasta tillbaka död fisk ute till havs införs.

Förhandlingar väntar

För att de nya reglerna ska bli till gällande EU-lag krävs att också ministerrådet där EU-ländernas fiskeministrar ingår godkänner förslagen, och där väntar nu förhandlingar under våren.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU

Mer i ämnet