Enligt Röda korset har 14.000 människor evakuerats i Serbien. Många av dem hit till ett mässcenter i Belgrad. Foto: SVT

Översvämningarna de värsta på över 100 år

Uppdaterad
Publicerad

Översvämningarna är, enligt Röda korset, de värsta på över hundra år. SVT:s team har träffat några av dem som har förlorat allt.

– Vattnet började stiga snabbt. Först översvämmades första våningen, då gick vi upp på andra våningen. Men vattnet nådde också dit, berättar Jelena Simic.

Jelena, hennes sex barn, man och svärmor lyckades komma med en räddningsbåt mitt i natten, i lördags. Båten tog de från Obrenovac i sista stund, innan staden dränktes i det snabbt stigande vattnet.

Översvämningar på Balkan

– När båten körde iväg med oss såg jag bara taket som stack upp över vattenytan, berättar Jelenas man Nedeljko Simic.

14.000 evakuerade

De sitter tillsammans och äter frukost i Belgrads stora mässcenter som tillfälligt har blivit deras och hundratals andra evakuerades bostad.

Enligt uppgifter ska 14.000 människor ha evakuerats i Serbien de senaste dagarna. På golven ligger madrasser utlagda, de äldre har fått sängar att sova i.

Röda korset delar ut kläder, medicin och mat till de som flytt utan att kunna ta med sig någonting.

– De som kommit är stressade, genomblöta. De har förlorat allt, berättar koordinatorn Marija Vukic från Röda Korset.

”Har ingen annanstans att bo”

På en säng i den enorma sovsalen sitter Zivorad Mijailovic. Också han såg sitt hus i Obrenovac försvinna under vattnet. Han fick med sig sin käpp, men inte så mycket mer.

– Jag kanske blir kvar här i två månader. Jag har ingen annanstans att bo, inget att äta, berättar han.

– Jag bröt ihop i går. Men jag mår lite bättre nu efter att ha fått lugnande tabletter. Jag är bara glad att barnen lever, säger Jelena Simic.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Översvämningar på Balkan

Mer i ämnet